in

Kuhta: EPZ prilika da se dođe do rešenja za sve u Evropi

Kuhta: EPZ prilika da se dođe do rešenja za sve u Evropi

Na Samitu Evropske političke zajednice u Pragu, koji se održava na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona, učestvovaće i 17 zemalja koje nisu članice EU, među kojima i Srbija, a Kuhta u intervjuu za Tanjug podseća da se situacija u celom svetu promenila nakon početka rata u Ukrajini i da je jasno da Evropa mora pronaći rešenja koja se ne tiču samo EU, već svih zemalja na kontinentu.

“Evropa mora pronaći rešenja koja se tiču ne samo EU, već svih zemalja na kontinentu zbog toga što u svetskom pogledu Evropa gubi već godinama na važnosti. Sve evropske zemlje moraju da komuniciraju i zajedno traže rešenja, ako ne – izgubićemo konkurentnost”, rekao je Kuhta dodajuući da je od izuzetne važnosti i zaštita bezbednosti.

Nada se da će se Samit održavati i u budućnosti jer, kako kaže, svi smo na jednom brodu.

Kuhta očekuje da će se na Samitu razgovarati i o energetskoj bezbednosti, kako da se pronađu rešenja za nabavku sirovina i energenata za celu Evropu.

“To je problem za celu Evropu i moramo ga zajednički rešavati, kao i to kako pomoći Ukrajini, kako rešavati ekonomske, bezbednosne probleme, klimatske promene, to je sve povezano”, dodao je.

Kuhta kaže da je potrebno pronaći moguća rešenja za energetsku politika za ubuduće i odlučiti kakvi kompromisi se mogu napraviti, a kakvi ne.

“Čeka nas težak period, zima je tu i svaka zemlja mora obezbediti svim građanima sigurnost, posao, da im bude toplo u kući i svi ti važni problemi se moraju rešavati zajednički”, navodi Kuhta.

Na pitanje da li Evropska politička zajednica predstavlja dobar način da EU čvršće veže zemlje koje su na evropskom putu, a koje, zbog postojećih okolnosti, trenutno ne mogu da budu primljene, Kuhta smatra da je to jedan od razloga što je dvodnevni Samit koji počinje sutra i organizovan.

“Bilo bi dobro da se ovaj format podrži i da se održava i dalje, kao i da svi budu sigurni da će biti pozvani ponovo kako bi već idući put makar mogli nešto dogovoriti, potpisati”, kazao je Kuhta.

Za Prag uvođenje sankcija nije uslov za otvaranje Klastera

Ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta izjavio je danas da za zvanični Prag uvođenje sankcija Rusiji nije uslov za Srbiju da do kraja godine ostvari novi Klaster na putu ka EU.

Kuhta je u intervjuu za Tanjug uoči prvog sastanakau Evropske političke zajednice sutra u Pragu na kojem će učestvovati 44 zemlje među njima i Srbija, kazao da nije siguran kakav je stav drugih zemalja Unije po tom pitanju i istakao uverenje da bi uvođenje sankcija umnogome pomoglo Srbiji u procesu evrointegracija.

“Za Češku otvaranje Klastera nije vezano za uvođenje sankcija, sigurno ne, ali ne bih bio siguran kako na to gledaju druge članice. Ali, i mi smo za to da Srbija uvede sankcije Rusiji, to bi pomoglo puno procesu integracija”, kazao je Kuhta.

Na pitanje kakav je stav Češke po pitanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana i da li je moguće da Srbija otvori Klaster do kraja predsedavanja te zemlje Savetom EU, Kuhta kaže da je zvanični Prag uvek podržavao integraciju zemalja regiona i dodaje da Češka i sada traži najbolji način da se Beogradu otvori novi Klaster.

“Nama je jasno da bez zemalja Zapadnog Balkana ne postoji budućnost Evrope i u pogledu bezbednosti i ekonomske saradnje. Zapadni Balkan je već deo Evrope i biće deo i EU, sigurno. Sada moramo pronaći najbolji način kako najbrže to uraditi”, rekao je on.

Kuhta navodi da je Češka uvek podržavala otvaranje Klastera Srbiji i da su želeli da se to desi do kraja njihovog predsedavanja, ali da o tome ne odlučuju samo oni.

“Sada tražimo najbolji način kako bismo uspeli da se otvori klaster Srbiji i ove godine. Na sastancima sa drugim zemljama zalažemo se za to, ali nismo sami u EU. Kao predsedavajuća zemlja možemo biti samo moderator, koordinator”, kazao je Kuhta.