in

Кулеба апеловао на Бугарску да пружи Украјини војну помоћ

Кулеба, који од уторка борави у Бугарској, рекао је да још није добио јасан одговор из Софије о војној помоћи, пренео је Ројтерс.

„Најбољи начин да се дође до мира данас је да станемо уз Украјину, а не да будемо неутрални“, рекао је Кулеба у бугарском парламенту на отварању изложбе фотографија која приказује рат у Украјини.

„Понекад мораш да направиш избор, не можеш да будеш између, не можеш да износиш бескрајне аргументе. Мораш да станеш на страну истине. Тако да све што могу да кажем је да је време да се направи избор“, рекао је он.

Међу владајућим коалиционим странкама, Демократска Бугарска подржава слање оружја и муниције, а социјалисти који су наклоњени Русији се противе.

Центристичка партија „Настављамо са променом“ (ПП) премијера Кирила Петкова предложила је компромис о слању „техничке помоћи у одбрамбене сврхе“ Украјини.

Четврта коалициона популистичка странка „Има такв народ“ (ИТН), није заузела јасан став о том питању.

Кулеба је одбацио компромисни предлог ПП.

„Ако имате кацигу и панцир, а немате пушку у рукама, осуђени сте на пропаст. Дакле, ова полумера је политички лепа, али у суштини порука је: ‘Желимо да умрете заштићени'“, казао је он.