in

Лавров: Британија тражи изговор да пошаље флоту у Црно море; Захарова: Кијев покушава да испровоцира Москву да узврати

Лавров је за ТВ Русија 1 рекао да се прехрамбена криза користи у различите сврхе, не само у области пропаганде, како би Украјина била приказана као недужна и како би још једном, како је рекао, “били нахушкани сви пси” на Москву, преноси РИА Новости.

Лавров је истакао да Русија не сноси одговорност за прехрамбену кризу.

Украјина и западне земље тврде да Русија блокадом украјинских лука на Црном мору спречава извоз хране, док Москва одбацује те оптужбе и наводи да је Украјина дужна да разминира луке које је минирала.

Захарова: Кијев покушава да испровоцира Москву да узврати

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова сматра да удари украјинских снага по стамбеним квартовима имају за циљ да покушају да испровоцирају Москву да узврати таквим ударима.

Захарова је за ТВ Русија 24 рекла да акције Кијева нису само координиране са Западом, већ да их Запад, највероватније, подстиче, преноси РИА Новости.

“То се ради како би нас приморали да узвратимо таквим ударима, а затим још више ширили антируску хистерију”, казала је Захарова.

Русија је претходно саопштила да је украјинска страна ноћас гранатирала руски Белгород, у близини границе са Украјином, и да су у гранатирању погинуле четири особе.