in

Лавров: Постоји реална опасност од трећег светског рата

„Опасност је озбиљна, реална је, не може се потценити“, рекао је Лавров у емисији Big Game на Првом каналу.

Упоређујући тренутну ситуацију са периодом кубанске кризе, он је приметио да је „у то време било мало писаних правила“, али да су правила понашања била сасвим јасна – у Москви је било јасно како се Вашингтон понаша, а Вашингтону како се Москва понаша.

„Сада је такође, генерално, остало мало правила“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, током кубанске кризе „постојао је канал комуникације којем су веровали лидери СССР-а и САД“.

„Сада нема таквог канала и нико не покушава да га створи. Одвојени стидљиви покушаји који су учињени у раној фази нису дали много резултата. проширени када су, супротно нашим упозорењима, упумпавали оружје у Украјину, на сваки начин подстакао њену русофобичну суштину, суштину режима који је успостављен под Порошенком и који се јача под Зеленским“, рекао је Лавров.

Истакао је да не би волео да се ови ризици вештачки надувају у ситуацији када су ризици веома значајни, али је додао да „има много оних који их желе“.

Говорећи о томе шта је Москва спремна да уради како би спречила избијање трећег светског рата, Лавров је рекао да „Русија већ много година ради много тога“.

„Током Трампове администрације залагали смо се на највишим нивоима у Москви и Вашингтону да поново потврдимо изјаву Горбачова и Регана из 1987. да у нуклеарном рату не може бити победника и да никада не би требало да буде слободан. Позивали смо Трампов тим да обнови ту изјаву која је веома важна за наше народе, али и за цео свет. Нажалост, нисмо успели да убедимо наше колеге у неопходност таквог корака, али смо се врло брзо договорили са Бајденовом администрацијом, а у јуну прошле године током на самиту у Женеви наши председници су дали такву изјаву“, рекао је руски министар спољних послова.

Он је такође подсетио да је пет сталних чланица Савета безбедности УН дало сличну изјаву на највишем нивоу.

„И то је наша принципијелна позиција, од тога полазимо“, закључио је Лавров.