in

Литвански председник тражи од Шолца да испоручи тенкове Украјини

„Нисам на положају канцелара Олафа Шолца. Могу само да кажем шта бих урадио на његовом месту: Испоручио бих тенкове“, рекао је Науседа, а пренела је медијска група Функе.

Немачка је у уторак најавила прву испоруку тешког наоружања Украјини како би јој помогла да се одбрани од руских напада, након вишенедељних притисака у земљи и иностранству да то учини, а Науседа је оценио да се Немачка креће у правом смеру, али да, ако жели да буде доследна, не може да стане на пола пута, преноси Ројтерс.

„Изузетно је важно да Украјина добије војну опрему која јој је сада потребна. Не сутра или прекосутра, тада би могло да буде прекасно“, рекао је Науседа.

Он је позвао НАТО да пређе са надзора ваздушног простора на противваздушну одбрану, оценивши да је рат у Украјини показао колико је важно имати способност противваздушне одбране.

„Уз надзор ваздушног простора, наши пилоти тренутно могу само да прикупљају информације о кршењу ваздушног простора. Али нема наређења за обарање непријатељских војних авиона у хитним случајевима“, рекао је Науседа.