in

Лондон: Нема непосредне опасности од ескалације у Украјини

Лавров је рекао да међународна заједница не би требало да потцени значајну опасност од нуклеарног сукоба и нагласио да то што НАТО снабдева оружјем Украјину у суштини значи да је западна алијанса посредно у рату с Русијом, наводи Ројтерс.

Шира међународна заједница, а не НАТО, пружа војну подршку Украјини, поручио је Хипи, реагујући на последњу изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

„Заједница донатора није НАТО. Међу донаторима је велики број земаља, да, многе од њих су чланице НАТО, али друге су изван савеза. Није НАТО тај који пружа војну помоћ“, рекао је Хипи за Скај њуз.

Хипи је за Би-Би-Си рекао да „заштитни знак Лаврова током 15-ак година, колико је руски министар спољних послова, јесте таква врста разметања“.

„Не мислим да тренутно постоји непосредна претња ескалације“, рекао је Хипи.

Он је напоменуо и да је оно што „Запад чини у настојању да подржи своје савезнике у Украјини веома добро одмерено како би се избегла директна конфронтација са Русијом“, наводи британска агенција.

Лавров је, између осталог, истакао да не би волео да се ови ризици вештачки надувају у ситуацији када су ризици веома значајни, али је додао да „има много оних који их желе“.

Говорећи о томе шта је Москва спремна да уради како би спречила избијање трећег светског рата, Лавров је за руску телевизију рекао да „Русија већ много година ради много тога“.