in

Londonska berza istiskuje ruski cink i bakar, cene skočile

Londonska berza istiskuje ruski cink i bakar, cene skočile

Ova objava je izazvala rast cena ovih metala, koji su ove godine beležili pad usled zabrinutosti vezanih za potražnju iz kineskog građevinskog sektora zbog politike nultog kovida i usporavanja globalne ekonomije, izveštava “Blumberg”.

Cena cinka, koja je od aprila pala za oko 30 posto, porasla je jutros do 7:50 časova po londonskom vremenu za 4,4 procenta na 7.660 dolara po toni.

Bakar, koji je proteklih meseci izgubio 26 odsto vrednosti u odnosu na maksimum zabeležen u martu, poskupeo je za 2,4 procenta na 3.028 dolara po toni.

Prema odluci LME, koja odmah stupa na snagu, bakar i cink iz UMMC-a i njegove podružnice u Čeljabinsku koja proizvodi cink, moći će da se isporučuju u skladišta na LME samo ako vlasnik može da dokaže berzi da to ne predstavlja kršenje sankcija, navodi njujorška agencija.

Još od ruskog napada na Ukrajinu u februaru, evropsku metalsku industriju muči pitanje kako da postupa s nabavkama iz Rusije, koja je veliki proizvođač aluminijuma, nikla i bakra, a debata se intenzivirala tokom prošlog meseca, napominje “Blumberg” i dodaje da pojedini evropski kupci pokušavaju da izbegnu ruske isporuke.

Kompanija Junajtid Rusal Internešenel (PJSC) saopštila je da „nema osnova“ za bilo kakve poteze LME da blokira njihove isporuke aluminijuma, nakon što je američki rival Alkoa korporacija preporučila Londonskoj berzi da prestane da prihvata taj ruski metal.

U informaciji “Blumberga” se takođe navodi da se cena rude gvožđa stabilizovala danas na berzi u Singapuru na 93,75 dolara po toni, nakon što je u dosadašnjem toku nedelje pala za 1,8 odsto. Berza u Kini je zatvorena ove nedelje zbog praznika.