in

Лукашенко: У случају напада биће гађани центри одлучивања; Подржавали смо и подржаваћемо Русију

Лукашенко је, говорећи поводом 3. јула, белоруског Дана независности, изјавио да је наредио својим оружаним снагама да гађају “центре одлучивања” западних престоница у случају напада на Белорусију, поручивши “не дирајте нас и ми нећемо дирати вас”, пренела је белоруска агенција Белта.

“Ако се само усудите да нападнете, као што они планирају, на југу Гомељ или рафинерију нафте Мозир, аеродроме и узлетишта у Луњинецу или Бресту, одговор ће бити моменталан. У једној секунди! Имамо чиме да одговоримо”, упозорио је Лукашенко.

Он је додао “да ће одговор бити недвосмислен”.

Подржавали смо и подржаваћемо Русију

Рат није потребан ни Белорусима, ни Русима, ни Украјинцима, али не може се дозволити оживљавање нацизма као оружја колективног Запада усмереног против словенског света, оценио је Лукашенко.

Он је на церемонији полагања венаца у меморијалном комплексу Курган славе, поводом Дана независности Белорусије, истакао да је Минск подржавао и да ће подржавати Русију, преноси агенција Белта.

“Данас нам се замера што смо једина земља у свету која подржава Русију у њеној борби против нацизма. Подржавали смо и подржаваћемо Русију”, нагласио је Лукашенко.

Према његовим речима, Русија је за Белорусију братска држава, најближа држава у свету.

“Трагедија нас Белоруса је у томе што су се данас сукобила два братска народа – Руси и Украјинци. То је наша трагедија. Али ми увек кажемо да је истина јача. А истина је данас на страни братске Русије”, сматра Лукашенко.

Он је додао да је давно одредио улогу Белорусије у руској “специјалној операцији” у Украјини.

“Првог дана почетка ове операције, када сам рекао: нећемо никоме дозволити да пуца у леђа Русима. И ми смо заузели одбрану од Брестске тврђаве дуж јужне границе како бисмо спречили тај удар у леђа Русима од стране НАТО трупа. Они то не могу да нам опросте”, рекао је белоруски председник.