in

Mađarska izgubila 10 milijardi evra zbog sankcija Rusiji

Mađarska izgubila 10 milijardi evra zbog sankcija Rusiji

Kako je rekao, pogrešne sankcije Brisela rezultirale su vrtoglavim rastom cena energenata, što je dovelo do deficita u mađarskoj ekonomiji od 10 milijardi evra godišnje, prenela je agencija TASS.

“Vlada se nada da će privreda zemlje progutati nekih šest milijardi tog deficita, ali će budžetu ostati rupa od četiri milijarde”, rekao je Orban.

Napomenuo je da će ova suma “nestati u socijalnoj potrošnji, povećanju plata i smanjenju poreza”.

“Sa te tačke gledišta, mađarska politika koja zahteva preispitivanje sankcija ne deluje nimalo preterano”, rekao je mađarski premijer.

Neophodni prekid vatre i pregovori za Ukrajinu

Orban je izjavio da su prekid vatre i mirovni pregovori neophodni za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Jasno je da Evropa postepeno ulazi u taj rat, na Mađarsku još nije pucano, ono što Evropa radi je veoma opasno, a opasnost po Mađarsku će rasti, istakao je Orban, prenela je agencija MTI.

Mađarska govori jezikom mira, ali niko drugi ne sledi tu politiku, ukazao je Orban.

Orban je za mađarski državni radio ukazao da je politika sankcija prema Rusiji još jedan korak ka ratu, jer svako ko interveniše u sukobu koristeći sankcije takođe zauzima stav kojim podržava jednu od strana, čime se sukob zaoštrava.

Prema njegovim rečima, Mađarska nikada nije podržavala politiku sankcija i neće je podržavati ni ubuduće.

Orban: Cilj vlade – zaobići trend recesije u Evropi

Mađarska vlada ima za cilj da zaobiđe trend recesije u Evropi, izjavio je danas Orban u intervjuu za državni radio.

Cilj je, takođe, da se u narednoj godini očuva puna zaposlenost i stopa rasta iznad proseka Evropske unije, kao i “naši nacionalni strateški ciljevi: nacionalno jedinstvo i podrška porodicama”, rekao je Orban, prenosi agencija MTI.

Da bi sačuvala dosadašnja dostignuća zemlje, mađarska vlada je pokrenula programe za pomoć fabrikama i podršku malim i srednjim preduzećima. Takođe je ograničila cene određenih proizvoda i kamate na kredite stanovništvu, a pomaže i restoranima i pružaocima smeštaja, naveo je Orban.

Dodao je da vlada sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako da situaciju preuzećima i običnim ljudima učinila podnošljivom, i da stalno dobija povratne informacije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /