in

Мађарска наставила са блокадом санкција Русији; Бугарска тражи изузеће од ембарга

Данашњи састанак 27 амбасадора ЕУ завршио се без договора, а очекује се да ће се разговори наставити наредних дана, рекли су извори који су инсистирали на анонимности, јер су разговори одржани иза затворених врата.

Иако је ЕУ предложила да Мађарска увози руску нафту 2024. године, предлог Брисела није успео да убеди Будимпешту, која наставља да блокира овај план.

ЕУ је планирала да уведе санкције до 9. марта Дана победе, којим се означава крај Другог светског рата.

Лидери групе Г7 ће да касније у току дана одржати онлајн састанак на којем ће разговарати о рату у Украјини, али одлагање увођења санкција би могло да ограничи најављени дневни ред.

И Бугарска тражи изузеће од ембарга ЕУ на руску нафту

Бугарска неће подржати нови пакет санкција Европске уније против Русије ако не добије изузеће од предложене забране куповине руске нафте, рекао је вечерас заменик премијера Асен Василев.

„Наша позиција је врло јасна. Ако буде изузећа за неке земље, и ми желимо да добијемо то изузеће. Ако то не добијемо, нећемо подржати санкције“, рекао је Василев за националну телевизију БНТ.

Он је ипак навео да не очекује да ће доћи до тога, на основу тренутних разговора који лидери ЕУ настављају сутра, преноси Ројтерс.

Мађарска, Словачка и Чешка које у великој мери зависе од руске сирове нафте не могу да осигурају алтернативне изворе и затражиле су изузеће од предлога забране увоза енергената из Русије.

Изузеће је затражила и Бугарска јер, како каже Василев, јединој бугарској рафинерији у црноморској луци Бургасу треба време да унапреди процес прераде нафте која неће бити руска.

ЕУ: Корак смо ближи увођењу нових санкција Русији

Владе земаља Европске уније пришле су данас корак ближе договору о увођењу оштријих санкција Русији, које укључују забрану куповине руске нафте, али ће се разговори наставити сутра како би се земљама које су највише зависне од руских енергената омогућило да могу да се носе са санкцијама.

Амбасадори 27 чланица ЕУ се од 4. маја састају на дневном нивоу како би разговарали о детаљима шестог пакета санкција које циљају Москву због инвазије на Украјину, пренео је Ројтерс.

„Савет европских влада је уједињен по питању потребе да се усвоји шести пакет санкција. Врло значајан напредак постигнут је данас по већини мера“, наводи се у заједничком саопштењу Европске комисије и француске делегације која тренутно председава ЕУ.

Кључно питање је како обезбедити нафтне деривате Мађарској, Словачкој и Чешкој, које умногоме зависе од руске нафте коју добијају уз помоћ цевовода из совјетске ере и сада је потребно наћи алтернативу, додаје Ројтерс.

„И даље имамо да завршимо посао, у духу солидарности, гаранција које су неопходне за снабдевање чланица ЕУ, које су у специфичној ситуацији због тога што су цевима повезане са Русијом“, додаје се у заједничком саопштењу.

Да би се све чланице ЕУ сложиле, Комисија је предложила у петак измене на планирани ембарго на руску нафту, како би три земље добиле више времена да промене добављача енергената, навели су извори из ЕУ.

Према иницијалном плану, све земље чланице ЕУ би требало да престану да купују руску сирову нафту и руске рафиниране производе до краја 2022. године.

Измењени програм би дао Мађарској, Словачкој и Чешкој време да унапреде рафинерије како би могле да добијају нафтне деривате са других локација, и тако добиле време да се енергетски одвоје од Русије до 2024.