in

Мађарска не одустаје од градње нових реактора са Росатомом

Шеф мађарске допломатије Сијарто је навео у саопштењу, након састанка са главним извршним директором Росатома у Истанбулу, да је планирана изградња два нова реактора у Паксу у финкцији стратешких интереса Мађарске, преноси Ројтерс.

Он је додао да мађарска Управа за атомску енергију разматра захтеве које је поднео Росатом за добијање потребних дозвола и да би, када оне буду одобрене, пројекат могао да уђе у следећу фазу.

Мађарска, која је у великој мери зависна од руског гаса и нафте и која је поручила да неће подржати предложени ембарго ЕУ на увоз руске нафте, не одустаје од пројекта нуклеарне електране са Росатомом иако се он одлаже годинама, наводи Ројтерс уз подсећање да је фински конзорцијум Феновоима објавио у понедељак да је раскинуо уговор са Росатомом, наводећи као разлог кашњења и повећане ризике због рата у Украјини.

Мађарска жели да прошити нуклеарну електрану Пак снаге два гигавата, коју су изградили Руси, са два ВВЕР реактора руске производње, од којих сваки има капацитет од 1,2 гигавата.

Пројекат је додељен Росатому 2014. без тендера. Нуклеарна енергија не подлеже санкцијама Европске уније према Русији.