in

Мађарска: Став о ембаргу ЕУ на руску нафту и гас кад видимо детаље плана

„Желели бисмо да видимо какве су врсте предлога на столу и да ли постоји алтернатива за замену ресурса који стижу из Русије“, рекао је Гуљаш на питање новинара да ли ће Мађарска ставити вето на санкције ЕУ за руску нафту и гас, преноси Ројтерс.

Он је додао да што се тиче увоза гаса, у догледној будућности не постоји таква алтернатива.

„Не само мађарска, већ и немачка економија би биле уништене и склизнуле у дубоку рецесију без руског гаса, тако да је свака дебата о томе, или моралисање, бесмислено. Ни по питању нафте ситуација није битно повољнија, али ту има више алтернатива“, навео је Гуљаш.

Немачке министарка спољних послова Аналене Бербок.изјавилоа је у среду да ће Немачка престати да увози нафту из Русије до краја године.

Мађарска покрива око 80 посто својих потреба за гасом и 65 процената потреба за нафтом увозом из Русије, при чему МОЛ-ове рафинерије у Сасаломбати и у Братислави, у Словачкој, тренутно претежно прерађују руску нафту.

.Гуљаш је рекао да ће бити потребно неколико месеци или до годину дана и стотине милијарди форинти да се МОЛ-ове рафинерије прилагоде како би могле да прерађују неруску нафту.

„Потребне су нам одговорне одлуке ако тражимо да се уводе било какве санкције. Мора да нам се покаже одакле можемо да увозимо дате енергенте, у којим количинама… и ко ће то платити. То данас не можемо да видимо и зато би било неодговорно говорити о овим додатним санкцијама“, закључио је Гуљаш.

Русија је највећи европски снабдевач нафтом са уделом од 26 посто у увозу нафте у ЕУ 2020. године. Санкције на гас се сматрају последњим средством у пакету потенцијалних енергетских мера ЕУ према Русији, због зависноти Европе од тог енергента за индустријску употребу и грејање домаћинстава.

Гуљаш је на данашњем брифингу за медије такође саопштио да би мађарска влада могла да уведе ванредне порезе у одређеним секторима, не износећи детаље, напоменувши да о томе још није одлучивано.