in

Макрон и Ле Пен о куповној моћи и спољној политици

„Током претходних пет година видела сам људе како пате, видела сам их како се брину због пада квалитета живота и како ми говоре о несигурности за коју осећају да је широко распрострањена. Желела бих да им кажем да је могућ другачији избор, избор заснован на поштовању и здравом разуму“, поручила је Ле Пен током двоипочасовне дебате на телевизији Франс 24, преноси Ројтерс.

Лидерка десничарког Националног окупљања (РН) је оптужила Макрона да једино што зна да ради јесте „да дели чекове“ и предочила да је њен приоритет да Французима врати њихов новац.

Макрон је одговорио да не жели да људи који прате дебату помисле да ће им плате порасти за 10 одсто или више.

„Проучавао сам ваш програм у којем чак и не постоји реч незапосленост“, рекао је Макрон и поручио да ће, ако буде поново изабран, настојати да Француску учини независнијом и јачом.

Он је рекао да је поносан јер је током његовог мандата незапосленост била најнижа у последњих 13 година.

„Поносан сам на отварање нових радних места током свог мандата. Најбољи начин да се побољша куповна моћ је борба против незапослености. Ми можемо да побољшамо свакодневни живот грађана Француске“, рекао је Макрон и оптужио Ле Пен да су њени интереси повезани са руским државним врхом.

Макрон је рекао да је Марин ле Пен у прошлости изражавала дивљење према председнику Русије Владимиру Путину и подсетио да је зајам за своју предизборну кампању 2017. године уговорила преко руске банке, као и да је признала руску анексију Крима.

„Ви зависите од руске моћи, ви зависите од господина Путина. Узели сте кредит од руске банке и многи ваши избори могу се објаснити овом зависношћу од Русије“, рекао је Макрон својој противкандидаткињи и додао да Ле Пен не разговара са другим лидерима, већ „са својим руским банкаром и то је проблем“.

У жустрој размени мишљења, током које је Макрон у једном тренутку упитао да ли се шали, Марин ле Пен је одбацила оптужбе на рачун њених политичких односа са Русијом.

„Ја сам потпуно слободна и независна жена“, рекла је Ле Пен у дебати коју су обележиле међусобне оптужбе и повишен тон уз узајамна упадања у реч саговорника.

Додала је да се Макрон више пута сусретао са Путином и да му је указивао највише државне почасти током његових посета Француској, на шта је Макрон узвратио да је то чинио као председник Француске у оквиру устаљених протокола.

Ле Пен је, поред осталог, рекла и да се њена партија и она лично не противе исламу, већ радикалном исламизму.

У Француској ће у недељу, 24. априла бити одржан други круг председничких избора, а надметаће се Макрон и Ле Пен који су у првом кругу освојили највише гласова од укупно 12 кандидата.