in

Макрон: Нећемо моћи да интегришемо неке државе у ЕУ чак ни у наредним деценијама

„Постојала је стварна жеља да реструктурирамо Европу по питању више политика, али је Европа поставила лествицу врло високо по питању интеграције, па нећемо моћи интегрисати неке државе у идућим годинама или чак деценијама“, рекао је Макрон на конференцији за медије након завршетка Конференције о будућности Европе у Европском парламенту.

Он је јасно ставио до знања да ће за приступање Украјине ЕУ требати неколико година, али да је потребно пружити јој наду у краткорочном року, преноси Ројтерс.

„Украјина је по својој борби и храбрости већ искрено чланица наше Европе, наше породице, наше уније. Чак и ако јој дамо статус кандидата сутра, сви савршено знамо да ће процес приступања трајати неколико година, а вероватно и деценија“, рекао је Макрон.

Формат сарадње с другим европским земљама само кроз европске интеграције блокира у одређеној мери енергетску, културну и другу сарадњу, сматра француски председник.

Он је рекао да би „Европска политичка заједница“ била отворена за демократске европске државе које негују кључне вредности у областима политичке сарадње, безбедности, енергетске сарадње, саобраћаја, инвестиција у инфраструктуру.

„Придруживање (тој заједници) не прејудицира нужно будуће чланство у ЕУ. Нити би она била затворена за оне који у је напустили“, рекао је Макрон.