in

Макрон победник другог круга са 58,54 одсто гласова; Бићу председник свих, нико неће бити по страни

Према резултатима објављеним на сајту Министарства унутрашњих послова Француске, на основу 100 одсто пребројаних гласачких листића, његова против кандидаткиња из крајње-десничарске странке Национално окупљање Марин ле Пен освојила је 41,46 одсто гласова.

У Француској је на изборе изашло 35.096.391 гласача од укупно уписаних 48.752.500, што је 71.99 процената.

Слављеничка атмосфера на Марсовим пољима

На Марсовим пољима код Ајфелове куле, где су синоћ биле окупљене присталице француског председника Емануела Макрона, атмосфера је била еуфорична и слављеничка, а ди-џеј је пуштао музику, пренели су француски медији.

Победник избора придружио им се око 21.45, корачајући од Ајфелове куле до подијума држећи за руку супругу Брижит, док се у позадини чула Бетовенова „Ода радости“, химна Европске уније.

Брижит Макрон се захвалила свим Франузима због победе њеног супруга у другом кругу председничких избора.
„То је велика част. Желим да се захвалим свим Французима који су му указали поверење“, рекла је она новинарима, пренео је БФМ ТВ.

Јелисејска палата: Шолц први позвао Макрона телефоном

Први телефонски разговор председника Француске Емануела Макрона након реизбора био је синоћ са немачким канцеларом Олафом Шолцом, саопштила је Јелисејска палата.

„Канцелар Шолц је позвао председника да му честита“, наводи се у саопштењу Јелисејске палате и додаје да је то је био први позив председнику, односно знак француско-немачког пријатељства, пренео је Ројтерс.

Немачки канцелар Олаф Шолц честитао је претходно Макрону победу на Твитеру, истакавши да су грађани Француске „послали снажну поруку о посвећености данашњој Европи“.

„Задовољан сам што ћемо наставити добру сарадњу“, поручио је Шолц.

Макрон: Бићу председник свих, нико неће бити по страни

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је синоћ да ће бити председник свих и да нико неће бити остављен по страни.

„На нама је да радимо заједно на постизању јединства које ће нам омогућити да живимо срећније животе у Француској“, истакао је Макрон, пренео је Ројтерс.

Макрон је, у победничком говору који је одржао на простору испред Ајфелове куле, навео да године које долазе сигурно неће бити мирне, али ће бити историјске.

Он је казао да зна да су многи Французи гласали за њега не да би подржали његове идеје, већ да би блокирали крајњу десницу, и поручио да следећих пет година неће бити континуитет његовог претходног мандата.

„Ово гласање ме обавезује у годинама које долазе“, истакао је он и захвалио бирачима који су, како каже, „блокирали крајњу десницу“, пренела је БФМ ТВ.

„После пет година трансформације, срећних и тешких времена, изузетних криза, на данашњи дан 24. априла 2022. године већина вас је изабрала да ми верује да ћу председавати нашом државом наредних пет година“, рекао је Макрон.

„Знам шта вам дугујем“, поручио је грађанима Француске реизабрани шеф државе.

Он је навео и да нових пет година у Јелисејској палати неће представљати континуитет његовог досадашњег мандата.