in

Макрон: Време да Северна Македоније донесе одлуку

“Нећу вам рећи да је овај споразум савршен, али ће омогућити да се ослободи ваш европски пут. Као и сваки споразум и овај почива на компромисима и равнотежи”, навео је Макрон, како је саопштила француска амбасада у Скопљу.

Према речима француског председника, поново је дошло време да се изабере и Париз охрабрује Скопље да “пређе ту нову етапу”.

“На вама је да донесете одлуку која ће обликовати будућност Северне Македоније, за коју сам убеђен да је опредељена да у потпуности буде део европске породице”, саопштио је Макрон.

Он је истакао да је сада на Македонцима да одлуче и да је моћ да промене ток историје сада у њиховим рукама.

“Још једном је дошло време избора и ми смо на вашој страни да вас охрабримо да направите нови корак”, додао је Макрон.

Од 2005. имате статус кандидата и то је предуго трајало, поручио је председник Француске и истакао да је због тога сада изазов улазак у нову фазу процеса чланства Северне Македоније. “Знамо да је током времена, кашњења и потешкоћа, европска перспектива постала предмет сумњи и потпуно сам свестан дубине и осетљивости питања која треба решити између Северне Македоније и Бугарске, казао је Макрон.

Према његовим речима, током француског председавања Саветом Европске уније, као и током немачког, португалског и словеначког председавања, није штедео труда да пронађе решење које поштује интересе и достојанство свих.

У Бугарској је нацрт споразума изазвао интензивну дебату, али на крају, бугарски парламент је успео да преузме своје одговорности широким гласањем, навео је Макрон.

“Сада је на вама, Македонцима, да одлучите”, нагласио је он.

Француски предлог садржи чисту формулацију македонског језика, он је апсолутно чист и равноправан језик са осталим језицима Европске уније без икаквих фуснота, објашњења и звездице.

У предлогу су билатерална, историјска питања стављена ван преговарачког оквира и биће затворена на билатералном нивоу на достојанствен и фер начин за обе стране.

У текст француског предлога унете су измене које гарантују права Бугара у Северној Македонији кроз уставне промене у тој земљи и обавезују Скопље да одржи добре односе са Бугарском.