in

Мицотакис: Грчка ће помоћи Бугарској у снабдевању гасом

„Премијер је рекао да ће Грчка помоци Бугарској да се избори са новонасталом ситуацијом изазваном руским одлукама у енергетици“, наводи се у саопштењу Мицотакисовог кабинета, без изношења подробнијих детаља, преноси Ројтерс.

Руски Гаспром је саопштио данас да је у потпуности обуставио испоруке гаса Бугарској и Пољској јер су одбиле да у рубљама плате гас испроручен у априлу.

Ројтерс наводи да је један грчки извор упућен у ову проблематику, чији идентитет британска агенција не открива, рекао да би Атина могла да помогне Софији реверзибилним испорукама гаса ка Бугарској путем крака гасовода Турски ток којим се руски гас транспортује у Грчку преко Црног мора, Турске и Бугарске.

Бугарски премијер Кирил Петков је известио да је Мицотакис рекао да би дуго одлагана гасна веза између две суседне земље,интерконектор Грчка-Бугарска (ИГБ), требало да буде готова до јуна.

„Мицотакис је такође потврдио спремност за заједничке акције у циљу диверзификације кроз снабдевање течним природним гасом“, додао је Петков, преноси Ројтерс.

Грчки премијер је за данас сазвао хитан састанак са представницима домаћег енергетског сектора како би разговарали о утицају Гаспромове одлуке на снабдевање Грчке гасом, саопштила је његова канцеларија.

Грчка се ослања на снабдевање руским гасом за више од 30 одсто својих годишњих потреба за енергијом, а њено наредно плаћење Гаспрому доспева у мају по уговору који истиче 2026.

Атина још није заузела јасан став о томе како ће извршити плаћање, али је навела да ће можда моћи у неком периоду да избегне проблеме са снабдевањем гасом, чак и ако Русија прекине доток гаса.

У оквиру свог плана за ванредне ситуације, Грчка је навела да би могла да добија додатне количине течног и природног гаса из Азербејџана, и да би четири електране на гас могла да пребаци на дизел гориво.

Такође је навила да ће повећати експлоатацију угља у наредне две године као привремену меру, додаје британска агенција.