in

Министарка пољопривреде Аустрије поднела оставку

Она је, на ванредној прес конференцији, рекла да је имала част да 13 година свог живота проведе у европској и аустријској политици.

Наиме, Кестингер је била посланица у Европком парламенту, а од 2017. преузела је дужност генералног секретара Народне партије Аустрије (ОВП), на молбу тадашњег лидера Себастијана Курца.

Кестингер је казала да је имала част да уз Курца реформише земљу и странку вине у врх.

„Курц ми је омогућио да учествујем у обликовању земље у последњих пет година. Одлуком Курца да напусти политику и мени је било јасно да ћу закључити то поглавље, али сам морала још да завршим неке започете пројекте“, објаснила је она.

Казала је да је на молбу новог канцелара Карла Нехамера остала привремено у влади да би завршила започето.

С тим у вези је указала на усвајање оквира за нову пољопривредну политику, али и пакет мера за растерећење пољопривредних произвођача, те и помоћи туризму.

Посебно је нагласила борбу против великих концерна, рекавши да је успела да успостави институције које ће омогућити фер цене за пољопривредне производе.

Кестингер је казала да је рођење сина Лоренца, пре четири године, донело вредну промену у њеном животу.

Истакла је да је захваљујући пожртвованошћу мужа успела да буде и добра мајка и добра министарка.

Међутим, указала је да јој је искуство као мајка и водећа политичарка показало како је женама посебно тешко, јер се увек налазе под посебном присмотром.

Младим девојкама она је поручила идите својим путем, можете успети све што желите.

„За мене је сада време да останем привржена земљи и странци, али и да отворим ново поглавље у животу. Била ми је част да служим држави, све најбоље“, закључила је Кестингер своју личну изјаву којом се повукла са политичке сцене.

Кестингер је још једна у низу високих политичарки ОВП блиска Курцу која се повукла из политике.