in

Moguće potpuno gašenje struje u Kijevu

Moguće potpuno gašenje struje u Kijevu

Poslednjih nekoliko nedelja Rusija je pojačala napade na ukrajinske energetske objekte, a u utorak i četvrtak je ciljala na energetsku infrastrukturu širom zemlje teškim vazdušnim napadima, preneo je Rojters.

“Nažalost, Rusija nastavlja da izvodi raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Skoro polovina našeg energetskog sistema je ugašena”, rekao je Šmihal posle razgovora sa evropskim komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen napadima raketa i bespilotnih letelica, koji su povremeno prekidali snabdevanje

električnom energijom, grejanjem i vodom u mnogim oblastima kako se približava zima, navodi britanska agencija.

“Spremamo se za različite scenarije, uključujući potpuno gašenje”, rekao je zamenik šefa gradske administracije Mikola Povoroznik.

On nije precizirao šta bi se dogodilo ukoliko se elektromreža potpuno ugasi, ali su zvaničnici rekli da ne razmatraju evakuisanje bilo kog grada.

Zelenski: 10 miliona Ukrajinaca bez struje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da trenutno 10 miliona građana Ukrajine nema električnu energiju zbog oštećenja električne mreže nakon ruskih raketnih udara.

Zelenski je sinoć u video obraćanju rekao da su ceo dan sanirane posledice još jednog raketnog napada na Ukrajinu, prenosi Unian.

Naveo je da su, pored planiranih, na snazi i vanredna isključenja struje.

Zelenski je naveo da najviše isključenja ima u Viničkoj, Odeskoj i Sumskoj oblasti i u Kijevu.

“Preduzimamo sve da normalizujemo snabdevanje”, rekao je predsednik Ukrajine.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /