in

Молдавија се припрема за могуће ванредне ситуације

КИШИЊЕВ –

Упркос провокацијама проруских сепаратиста последњих дана Молдавија не види непосредну претњу од преливања немира из Украјине, али прави планове за ванредне ситуације и песимистичне сценарије, изјавила је данас председница те земље Маја Санду.

Прошлонедељне оптужбе које су на рачун Кијева упутили проруски сепаратисти из самопроглашене Придњестровске Молдавске Републике, а у којима се тврди да су украјинске снаге одговорне за бројне нападе и експлозије изазвале су страховање да би и Молдавија могла бити увучена у украјински сукоб, преноси Ројтерс.

Санду и њена прозападна влада окривили су за ове инциденте „ратнохушкачке сепаратистичке фракције“ у отцепљеном Придњестровљу.

Председнива Молдавије је осудила и коментар једног руског генерала који је рекао да је један од ратних циљева Москве заузимање украјинске територије и повезивање са сепаратистима у Молдавији.

Кијев је раније оптужио Москву да покушава да увуче Молдавију у рат, а Кремљ је изразио забринутост због ситуације у сепаратистичком региону Молдавије у којем је Русија након колапса СССР стационирала стотине својих војника.