in

Moskva: Ukrajinska vojska ubila više od deset zarobljenih ruskih vojnika, pokrenuta istraga

Moskva: Ukrajinska vojska ubila više od deset zarobljenih ruskih vojnika, pokrenuta istraga

KIJEV –

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinska vojska namerno ubila više od 10 zarobljenih ruskih vojnika hicima u glavu, što je, kako je ocenilo ministarstvo, zločin koji niko ne može da predstavi kao “tragični izuzetak”.

“Namerno i metodično ubistvo više od 10 imobilisanih ruskih vojnika u režiji izroda ukrajinske vojske, direktnim hicima u glavu, ne može se predstavljati kao ‘tragicni izuzetak’ u navodnom poštovanju prava ratnih zarobljenika kijevskog režima”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane je dodalo da “novi video-dokazi masovnog masakra ukrajinskih vojnika nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima potvrduje divlju suštinu aktuelnog kijevskog režima, na čelu sa Zelenskim i onih koji ga štite i podržavaju”.

Moskva pokrenula istragu

Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je pokrenuo istragu povodom ubijanja ruskih zarobljenih vojnika u Ukrajini.

Slučaj je otvoren na osnovu video snimka, na kojem se, kako navodi TAS S, vidi kako ukrajinski vojnici ubijaju najmanje 11 nenaoružanih ruskih vojnika koji su zarobljeni u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici.

“Na osnovnu ove činjenice Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv ukrajinskih oružanih snaga zbog ubistva dve ili više osoba koje su ispunjavale svoje vojne dužnosti, kao i zbog neadekvatnog tretiranja ratnih zarobljenika i korišćenja zabranjenih metoda u ratu”, navodi se.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /