in

Москва: Уништене хиљаде украјинских авиона, тенкова…

Он је додао да су у том периоду елиминисана и 134 хеликоптера, 353 система ракете земља-ваздух, 3.067 пољских артиљеријских топова и минобацача и 3.948 специјалних војна моторна возила, преноси ТАСС.

Конашенков је истакао да су Ваздушно-космичке снаге Русије извеле ударе паметним оружјем у протекла 24 сата и успеле да елиминишу два украјинска вода вишеструког лансирања ракетних система и два артиљеријска вода.

“У контрабатеријској ватри прецизно оружје руског ваздухопловства уништило је и водове код Лесовке, Селидова и Нетајлова, који су гранатирали Доњецку Народну Републику”, рекао је портпарол.

Навео је и да су руске Ваздушно-космичке снаге протеклог дана елиминисале и два украјинска командна места, пет складишта муниције у насељима Ивано-Дарјевка и Северск у Доњецкој Народној Републици, Белгоровка у Луганској Народној Републици, Николајев и Лепетиха у Николајевској области.

Додао је да су Руске снаге противваздушне одбране неутралисале два украјинска копнена напада авионима Су-25 у рејонима насеља Барвенково и Курулка у Харковској области.

Напредак у Лисичанску, Кијев трпи велике губитке

Руске снаге су продрле у Лисичанск, а украјинска војска трпи велике губитке у подручју града, саопштило је данас Министарство одбране Русије, а преноси агенција РИА Новости.

Како се наводи, Оружане снаге Русије настављају успешну офанзиву у подручју Лисичанска.

У протекла три дана преузета је контрола над рафинеријом нафте у Лисичанску, руднику Матроска, једном фабриком и местом Тополевка, саопштило је министарство.

Објављено је и да украјинска војска у овој области трпи велике губитке и да је само у два насељена места погинуло 190 војника, наводи руска агенција.

Конашенков: Све више украјинских војника дезертира

Све већи број украјинских војника дезертира због неуспеха на бојном пољу, а разбијене формације неорганизовано беже из Лисичанска, саопштио је Конашенков.

“Неуспеси украјинске војске на бојном пољу доводе до све већег броја дезертера и оних који беже од борбених дејстава. Примећује се неорганизовано повлачење неких украјинских трупа из Лисичанска”, навео је Конашенков, преноси ТАСС.

Украјинска војна команда на сваки могући начин прикрива чињенице да трупе немају довољно особља, истакао је он и додао да у батаљону украјинске 17. оклопне бригаде који делује у области Нове Полтавке у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР) није остало више од 20 одсто војника, наводи ТАСС.