in

Nebenzja: Nesumnjivo da incident na gasovodu ide u prilog SAD

Nebenzja: Nesumnjivo da incident na gasovodu ide u prilog SAD

“Da li je ono što se dogodilo sa Severnim tokom bilo od koristi za SAD? Nesumnjivo”, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN koja je održana juče na zahtev Rusije, zbog curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2, na koje su ruski Gasprom i evropski partneri potrošili milijarde dolara, prenosi Rojters.

Nebenzja je rekao da je glavno pitanje u vezi sa eksplozijama na gasovodu, da li SAD mogu da imaju koristi od njegovog uništenja, i da je nesporno da ono ide u prilog američkim isporučiocima energenata Evropi.

Ranije u petak ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD i njihove saveznike da su odgovorni za eksplozije na Severnom toku.

“Sankcije nisu bile dovoljne za Anglosaksonce: oni su prešli na sabotažu”, rekao je Putin.

Vašington je odbacio optužbe da je odgovoran za incident, podseća britanska agencija.

“Da budem jasan, SAD kategorički poriču bilo kakvu umešanost u ovaj incident i mi odbacujemo svaku tvrdnju koja kaže suprotno”, rekao je na sastanku Saveta bezbednosti zamenik stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim nacijama Ričard Mils.

On je dodao da su SAD povećale izvoz prirodnog tečnog gasa (LNG) poslednjih godina jer Rusija dugo nije već pouzdan snabdevač energentima za Evropu.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarali su u petak o zaštiti vitalne infrastrukture “u svetlu očigledne sabotaže gasovoda Severni tok u Baltičkom moru”, saopštila je Bela kuća.

Analitičari kažu da je moguće da su štetu na gasovodu naneli uređaji koji su dostupni na komercijalnom tržištu, ali da je, s obzirom na obim i preciznost, verovatnije da je to izvršio akter sa pristupom sofisticiranijoj tehnologiji, navodi britanska agencija.

Sergej Kuprijanov, portparol ruskog Gasproma, izjavio je da je izgubljeno 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Kuprijanov je na sednici Saveta bezbednosti putem video-linka rekao da je količina ispuštenog gasa ekvivalentna količini za tromesečno snabdevanje Danske.

Gasovod Severni tok 1, nekada glavna ruta za ruski gas prema Nemačkoj, već je obustavljen, ali se sada ne može lako ponovo otvoriti.

Novi gasovod Severni tok 2 još nije ušao u operativnu upotrebu, navodi Rojters.