in

Nemačka šalje PVO sistem “IRIS-T” u Ukrajinu

Nemačka šalje PVO sistem “IRIS-T” u Ukrajinu

“Novi raketni napad na Kijev i mnoge druge gradove pokazuje koliko je važno snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane”, rekla je Lambreht.

Dodaje da, ruski napadi raketama i dronovima posebno “terorišu” civilno stanovništvo i da je to glavni razlog za slanje PVO sistema Ukrajini.

Berlin je prvi put najavio u maju da će isporučiti Kjevu IRIS-T sistem čija je vrednost 147 miliona dolara.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da je Rusija izvela raketne napade na brojne ukrajinske gradove, a prema podacima policije Kijeva, identifikovano je jedanaest žrtava napada, dok su 64 osobe ranjene, prenosi Rojters.

Pogođen Konzulat Nemačke u Kijevu

U novom teškom napadu na Kijev, pogođeno je danas i odeljenje za izdavanje viza konzulata Nemačke u glavnom gradu Ukrajine.

Raniji šef Fondacije Bel u Kijevu Sergej Sumleni objavio je na tviteru fotografije o posledicama raketiranja zgrade i napisao poruku nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Berbok.

kijev, raketiranje, metro

“Zgrada u kojoj se nalazila kancelarija za vize nemačke ambasade u Kijevu je pogođena danas. Da li ima nekih reakcija Olafa Šolca ili Berbok? Želite li poslati par Leopard tenkova da na licu mesta pogledate stanje?”, napisao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je oštećenje na zgradi u kojem se nalazi Odeljenje za vize.

Međutim, iz Ministarstva ukazuju da već mesecima u tim prostorijama nema “normalnog rada” i da za vreme ruskog raketnog napada niko od službenika nije bio u zgradi.