in

Немачка спремна да забрани увоз руске нафте до краја године?

Европска унија припрема шести пакет санкција против Русије као одговор на руску инвазију на Украјину коју Москва назива специјалном војном операцијом.

Очекује се да ће шести пакет санкција обухватити руску нафту, руске и белоруске банке, као и више појединаца и компанија, преноси Ројтерс.

Комисија планира да припреми план о санкцијама до састанка амбасадора ЕУ у Бриселу у среду, а у понедељак би о томе требало да разговарају и министри енергетике ЕУ.

Дипломате ЕУ кажу да неке чланице ЕУ могу да обуставе употребу руске нафте и пре краја 2022. године, али да су друге, нарочито оне јужније, забринуте да би то могло утицати на цене.

Према речима дипломата, утисак је да је Немачка, као један од највећих купаца руске нафте, спремна да обустави увоз руске нафте до краја 2022. године, али Аустрија, Мађарска, Италија и Словачка и даље су резервисане према том предлогу.

Саветник канцелара Олафа Шолца Јерг Кукис каже за Фајненшел тајмс да Немачка подржава забрану увоза руске нафте, али да јој треба неколико месеци да обезбеди алтернативе за безбедно снабдевање.

Највећи проблем могле би да буду две рафинерије на истоку Немачке, Швет и Лојна, које се у великој мери ослањају на руску нафту и обе су везане за нафтовод Дружба, у који директно стиже сирова нафта из Русије.