in

Немачка упозорава на ситуацију у Босни и Херцеговини

Ове одлуке донете су гласовима владајуће СПД, Зелени и ФДП, као и униониста ЦДУ/ЦСУ.

Резолуција под називом “Потребно пружити подршку БиХ на путу у бољу будућност” захтева од немачке владе веће ангажовање у тој земљи.

У Резолуцији је указано да у БиХ постоје тензије и наглашава да је ситуација плод ратних збивања у деведесетим и тродеценијске нефункционалности државе.

Посланици су затражили од немачке владе снажније ангажовање у БиХ како би спречили даљи раст тензија и сепаратистичке тенденције.

Тражи се од немачке владе да се у ЕУ заложи да се особе, институције и предузећа који “поткопавају суверенитет, територијални интегритет и уставно-правни поредак БиХ” санкционишу.

“Националистичке политичке елите у српским, хрватским и бошњачким странкама циљано инструментализују наводне етничке разлике, а све у сврху свог богаћења и одржавања моћи”, наводи се у резолуцији и посебно помиње националистичко деловање Милорада Додика и Драгана Човића уз тврдњу да усмерено раде на уништавању БиХ као државе и домовине различитих народа.

Резолуција садржи и поруку Београду и Загребу.

Тако посланици Бундестага од политичких руководастава Србије и Хрватске траже дистанцирање од националистичко сепаратистичких снага у БиХ.

Исто тако у резолуцији се од Берлина тражи снажна подршка високом представнику међународне заједнице у БиХ.

Поред тога у резолуцији се захтева и реактивирање Берлинског процеса.

У дискусији о упућивању војника Бундесвера у мисију ЕУФОР/Алтхеа Левица и Алтернатива за Немачку (АфД) су биле против повратка немачке војске у БиХ сматрајући да се тиме долива уље на ватру.

Међутим, владајуће партије и CDU/CSU оценили су да се упућивањем немачких војника, који су последњи пут у БиХ били пре десет година, спречава ширење руског утицаја.

У дискусији је Адис Ахметовић, известилац СПД за Западни Балкан, који је иницирао резолуцију, рекао да је против стварања трећег ентитета у БиХ, и указао да Берлин мора да санкционише све сепаратисте.

Иначе усвајању резолуције претходила је бурна дискусија унутар саме СПД, на шта је указао Ахметовић.

Наиме, посланик Јосип Јуратовић, изасланик за Западни Балкан Бундестага, тражио је да се у резолуцију, поред имена Додика и Човића убаци и име Бакира Изетбеговића, као представника треће националистичке струје која спречава напредак и функционисање државе.

Такође у расправи о резолуцији посланик СПД Кристијан Петри поменуо је Изетбеговића као националистичког политичара.