in

Немачки вицеканцелар јавно моли Канаду да врати турбину за Северни ток 1

Хабек је изјавио за “Блумберг” да турбина за Северни ток 1 треба да буде враћена пре него што у понедељак почну радови на редовном одржавању тог гасовода.

Испоручивањем те компоненте би се одузео аргумент који, како каже, служи руском председнику Владимиру Путину као изговор да остави цевовод затвореним.

“Ја ћу бити први који ће се борити за даљи снажан пакет санкција ЕУ (према Русији), али оштре санкције морају више да штете Русији и Путину него нашој економији. Зато тражим да се схвати да Путину морамо да одузмемо изговор с турбином”, рекао је Хабек у телефонском интервјуу њујоршкој агенцији.

Немачка се суочава са могућом рационализацијом потрошње енергије у наредним месецима, што би могло да погоди предузећа и потрошаче и увуче највећу европску економију у рецесију.

Западни званичници упозоравају да би Русија могла дугорочно да затвори Северни ток после завршетка двонедељног редовног одржавања највећег руског цевовода ка Европи. Проток гаса је већ смањен за 60 посто у јуну због проблема са турбинама, што је омело напоре Немачке да обезбеди довољне залихе у складиштима за зиму.

“Потребни су нам капацитети Северног тока 1 да попунимо наша складишта. Попуњени складишни капацитети у Немачкој нису важни само за немачко тржиште, већ и за европско тржиште и за сигурност снабдевања у Европи”, рекао је Хабек.

Ограничење испорука довело је до потреса на тржиштима гаса. Европске цене гаса на терминском тржишту, које су се удвостручиле током прошлог месеца, данас су на путу да забележе највећи дневни раст у последњих више од девет месеци, наводи “Блумберг”.