in

Њујорк тајмс: САД обавештајним подацима помогле Украјину; Песков: Знамо за то

Украјински званичници тврде да су убили око 12 руских генерала на бојном пољу, подсећа амерички лист.

Како наводи лист, помоћ у гађању одабраних мета део је напора администрације председника САД Џозефа Бајдена да Украјини пружи обавештајне податке са бојног поља у реалном времену, преноси Гардијан.

Вашингтон је, како наводи Њујорк тајмс, Украјини доставио детаље о очекиваним кретањима руских снага и локацији и друге детаље о руском мобилном војном штабу, а Украјина је комбиновала ту помоћ са сопственим обавештајним подацима за извођење артиљеријских удара и других напада у којима су убијени руски официри.

Украјина за сада није навела колико је руских генерала убијено као резултат те америчке помоћи.

Песков: Знамо да Запад шаље обавештајне податке Украјини

Руска војска зна да САД, НАТО и Велика Британија обезбеђују Украјини не само оружје, већ и обавештајне податке и чини све што је неопходно у тој ситуацији, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Наша војска је свесна да САД, Велика Британија, НАТО у целини непрестано преносе обавештајне податке и друге параметре украјинским Оружаним снагама. Заједно са слањем наоружања то су акције које не доприносе брзом завршетку специјалне војне операције, али истовремено не могу да ометају постизање њених циљева“, рекао је Песков новинарима, преноси РИА Новости.