in

Одложена евакуација цивила из делова Мариупоља

Како је наведено, евакуација је одложена из безбедносних разлога, преноси BBC.

Поред бораца и цивила опкољених у Азовстаљу, у јужном делу града остало је још око 100.000 становника, преноси BBC.

Група од око 40 цивила стигла је данас у центар за привремени смештај након што је напустила област око челичане Азовстаљ у украјинском граду Маријупољу, јавља Ројтерс.

Британска агенција наводи да се на снимцима њеног фотографа види како цивили стижу у село Безимено, у Доњецкој области, аутобусима са украјинским таблицама, у конвоју са руским снагама и возилима са симболима Уједињених нација.

УН и МКЦК потврдили да је у току евакуација из Азовстаља

Уједињене нације и Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) потврдили су данас да је у току операција евакуације људи из челичане Азовстаљ у украјинском граду Маријупољу.

Портпарол УН за хуманитарну помоћ Савиано Абреу изјавио је за АП да се напори да се људи евакуишу из Азовстаља предузимају у сарадњи са МКЦК и у координацији са украјинским и руским званичницима.

Абреу је ситуацију оценио као „веома сложену“ и није желео да износи више детаља.

МКЦК такође је потврдио да је у току процес евакуације цивила из Маријупоља.

„МКЦК потврђује да је операција безбедног пролаза у току, у координацији са УН и странама у сукобу,“ рекао је портпарол организације, преноси Би-Би-Си.

Навео је да је конвој за евакуацију цивила кренуо 29. априла, прешао око 230 километара и стигао до фабрике у Маријупољу у суботу ујутро по локалном времену.

„МКЦК инсистира на чињеници да се не смеју износити детаљи док ситуација то не дозволи, јер би то могло озбиљно да угрози безбедност цивила и конвоја. Релевантне локалне власти комуницирају са цивилима о практичним детаљима,“ додао је портпарол Црвеног крста.

Зеленски потврдио почетак евакуације цивила из Азовстаља

Председник Украјине Володимир Зеленски потврдио је да је, уз помоћ УН, почела операција евакуације цивила из бункера фабрике Азовстаљ у Мариупољу.

„Почела је евакуација цивила из Азовстаља. Прва група од око 100 људи већ иде ка територији коју контролишемо. Сутра ћемо их дочекати у Запорожју“, написао је Зеленски на Твитеру.

Навео је да се наставља евакуација осталих цивила из Азовстаља, преноси Украјинска правда.

Руске снаге су преузеле контролу над Маријупољем, али се око 2.000 припадника украјинских снага налази у некадашњој челичани Азовстаљ.

Кијев тврди да се са њима налази и око 1.000 цивила који су се склонили од гранатирања.