in

Otvorena izložba “Umetnost bez granica”

Otvorena izložba “Umetnost bez granica”

Radove su predstavili umetnici Ištvan Balind, Milorad Krstić, Katalin Ladik, Marijaš, Andraš Šifliš i Sombati Balintm, a kustos izložbe je Sava Stepanov, navedeno je u saopštenju “Art Market Budapest”.

Izložba ”Umetnost bez granice” je priređena zbog nastojanja da se ukaže na činjenicu da na umetnost vojvođanskih umetnika koji žive i rade u Budimpešti ”računaju” umetničke scene i Mađarske i Srbije.

“Verujemo da je ovu izložbu trebalo prirediti kako bi u Budimpešti pokazali da se radi o stvaraocima čiji umetnički koreni potiču iz jedne drugačije sredine, uglavnom iz velike i dinamične jugoslovenske scene”, rekao je kustos Stepanov.

On je ocenio da su umetnici dolaskom u Mađarsku doneli drugačije koncepte i senzibilitete, te su u određenom smislu mogli predstavljati neko osveženje.

“To što ih posle dve ili tri decenije ovde srećemo kao aktere ovdašnje umetničke savremenosti, najbolja je potvrda njihovog stvaralačkog vitalizma. Istovremeno, svi učesnici ove izložbe, održavaju vezu i pojavljivali su se u sadašnjoj srpskoj umetnosti svojim retrospektivnim, samostalnim izložbama, ili su učestvovali u nekim grupnim manifestacijama”, rekao je Stepanov.

On je ocenio da sve to govori o činjenici da srpska umetnost, pogotovo vojvođanska, a posebno priređivači ove izložbe, ne žele da ih se odrekne, jer se radi o stvaraocima koji svojim kvalitetnim prilozima samo upotpunjuju jednu umetničku sredinu.

“Kroz istoriju umetnici iz Mađarske i Vojvodine su često sarađivali pre, ali i posle ustanovljavanja granice. Zbog opstanka te saradnje ovu izložbu smo nazvali ‘Umetnost bez granice’, a taj naslov ne treba shvatiti samo kao tehničku napomenu nego i kao bogati metaforički potencijal koji nam ova postavka i ovi umetnici prezentuju”, istakao je Stepanov.

Izložba ”Umetnost bez granice” će sledeće godine biti priređena u Novom Sadu.