in

Пала цена гаса у Европи након прекида штрајка у Норвешкој

Цена гаса на терминском трговању за месец унапред (фјучерс уговори) пала је на холандском TTF чворишту, према последњим расположивим подацима, за 2,5 посто на 161 евро по мегават-сату (MWh), преноси CNBC.

Цена гасних фјучерса се на претходној сесији попела изнад 178 евра за МWх услед појачаног страха у погледу понуде, достижући највиши ниво од почетка марта.

Норвешка влада је касно синоћ предложила обавено решавање спора о платама путем арбитраже, како би се окончао штрајк радника на морским платформама.

„Најављена ескалација штрајка би имала критичне импликације у тренутној ситуацији, како у вези с енергетском кризом, тако и с геополитичком ситуацијом са којом се суочавамо због рата у Европи“, навела је министарка рада Марте Мјос Персен у саопштењу.

Према норвешком законодавству, влада може да интервенише у одређеним условима како би приморала стране у радном спору да дођу пред арбитражни одбот за плате који ће одлучи о том питању.

Радници на морским нафним и гасним платформама су ступили у штрајк уторак, а синдикат Ледерне, који има више од 1.300 чланова, позвао их је на акцију јер је предложено повећање плата било испод стопе раста инфлације.

Норвешка влада је саопштила да се на основу најављеног продужетка и омасовљавања штрајка страховало да ће више од половине дневног извоза гаса из земље бити изгубљено до викенда.

Предлог да арбитражна комисија реши спор о платама између синдиката Ледерне и Норвешког удружења за нафту и гас значи да су се обе стране сложиле да прекину штрајк, наводи CNBC.