in

Пале акције Мицуија и Мицубишија после изјаве Медведева

Акције Мицуија су пале за 5,7 одсто, а Мицубишија за 5,4 процента до подневне паузе на данашњем трговању на Токијској берзи, преноси Ројтерс.

Јапан “неће имати ни нафту нити гас из Русије, као ни учешће у ТПГ пројекту Сахалин-2“, написао је у уторак на друштвеним мрежама Медведев, који је сада заменик председника Савета за безбедност Русије.

Његова порука је била реакција на претходну изјаву јапанског премијера Фумија Кишиде, који је протеклог викенда рекао да су се земље Групе седам (Г7) сложиле да се цене руске нафте ограниче на половину садашњег нивоа.

Лидери Г7 су се прошле недеље договорили да истраже могућност увођење забране транспорта руске нафте која би била продата изнад одређене цене у настојању да смање приходе Москве од извоза енергената и исцрпи њена средства за финансирање рата у Украјини, али нису спомињали конкретну цифру ограничења цене, додаје Ројтерс.

Портпарол јапанске владе Сеиђи Кихара рекао је јутрос да је упознат са изјавама Медведева, али је одбио да их коментарише. Он је такође одбио да потврди да ли је Г7 разговарала о цифрама у вези са ограничењем цена, рекавши само да о „конкретним лимитима нивоа цена тек треба да се одлучује и да ће се о томе расправљати међу чланицама Г7“.

Русија је у петак објавила декрет о преузимању потпуне контроле над гасним и нафтним пројектом Сахалин-2 на далеком истоку земље, што је потез који би могао да избаци из пројекта британски Шел и јапанске инвеститоре.

Пројекат Сахалин-2 је један од највећих на свету у области ТПГ-а. Око 60 посто производње ТПГ-а са тог поља испоручује се Јапану, по дугорочним уговорима.

Мицуи и Мицубиши имају уделе у том пројекту од 12,5 одсто и 10 процената, респективно.