in

Папа:Тражио сам да се састанем с Путином у Москви

ВАТИКАН –

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања потврдио је да је тражио да се у Москви састане са председником Руске Федерације Владимиром Путином како би покушао да заустави рат у Украјини, али да одговор засад није добио. У данас објављеном интервјуу за угледни италијански дневник Коријера дела сера, папа је такође рекао да поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил, који је, како наводи Ројтерс, дао пуну подршку рату у Украјини „не може постати Путинов ђакон“.

Папа, који се на почетку руске војне операције у Украјини упутио у руску амбасаду, у посету без преседана, потврдио је у интервјуу за италијански лист да је три недеље од избијања сукоба замолио једног високог дипломату у Ватикану да пошаље поруку Путину да је он, као поглавар Римокатоличке цркве, „вољан да дође у Москву“.

„Свакако, било је неопходно да се са тим предлогом сагласи руски председник, али још нисмо добили одговор и још увек инсистирамо на мом путовању у Москву“, рекао је папа и додао да се прибојава да Путин „не може, нити жели у овом тренутку да се овај састанак одржи“.

Пре овог интервјуа, папа Фрања (85) није јавно и експлицитно помињао ни Русију, ни Путина, али је у својим обраћањима говорио о „неоправданој агресији“, „инвазији“ и зверствима над цивилним становништвом.