in

Peskov: Ne treba žuriti s izjavama nakon “raketnog incidenta”

Peskov: Ne treba žuriti s izjavama nakon “raketnog incidenta”

“Još jednom ovako nepromišljena reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti sa procenama i iznošenjem izjava bez dobijanja tačnih informacija, koje mogu da pogoršaju situaciju. Pogotovo u ovako važnim trenucima”, rekao je Peskov.

Poljski zvaničnici su saopštili da su dve osobe poginule u eksploziji u okrugu Hrubešov na istoku Poljske, u blizini ukrajinske granice, ali bez potvrde da je reč o ruskoj raketi.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je raketa pala na Przevodov, selo na oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Rusija je negirala da je odgovorna za eksploziju, a poljski predsednik Andžej Duda je rekao novinarima da je to “najverovatnije bila raketa ruske proizvodnje”, ali da nema konkretnih dokaza koji pokazuju ko je ispalio projektil i da je reč o jednokratnom incidentu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštio je danas da su ruški stručnjaci identifikovali olupinu na poljskim fotografijama kao ostatke rakete ukrajinskog protivvazdušnog sistema S-300.

NATO i SAD sprovode istragu o tom incidentu. Bajden je nakon razgovora sa liderima zapadnih zemalja rekao da raketa verovatno nije ispaljena iz Rusije.

Izvor iz NATO-a na koji se poziva Rojters naveo je da je američki predsednik Džozef Bajden obavestio lidere zemalja Grupe sedam i partnere iz NATO-a da je eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska protivvazdušna raketa.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning pozvao je sve strane da “ostanu mirne i uzdržane u trenutnim okolnostima”.

Tri neimenovana zvaničnika SAD, na koje se pozvao AP, izjavila su danas da preliminarne procene sugerišu da su ukrajinske snage ispalile raketu koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj i da je projektil ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

NATO je za danas najavio održavanje hitnog sastanka na kojem će razgovarati o eksploziji u istočnoj Poljskoj, saopšteno je danas iz Alijanse.

 

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /