in

Plovdiv – milenijumski grad – JMU Radio-televizija Vojvodine

Plovdiv – milenijumski grad – JMU Radio-televizija Vojvodine

Samo nekoliko nedelja, nakon što je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević od predsednika Svetske Federacije Turističkih novinara FIJET, Tijani Haddada primio prestižnu nagradu za nove domete u turizmu, „Zlatna Jabuka“, Plovdiv, raniji laureat ovog odličja, u organizaciji Gradskog veća, ugostio je deset novinara iz eminentnih evropskih medija na svojevrsnoj pres-turi u upoznavanju Plovdiva.

Stanovnici Plovdiva, drugog po veličini grada Bugarske s ponosom ističu kako je ovo urbe starije od Rima, Atine i Konstantinopolja. I traje još od pre vremena. Od mikenskog perioda. Kartografisan je dokumentovano negde u 4 veku pre gospodnjih dana kao tvrđava Eumolpija, ali ponosito stasava u prestonicu bogatstva i slave po dolasku Filipa II makedonskog, oca Aleksandra velikog koji ga je prepotentno krstio po sebi u Filipopolis. Rimljani mu dadoše ime Trimontium – grad na tri brežuljka. Iako leži na čak sedam, ali primat tada večnog Rima nije mogao da bude ugrožen nekim drugim septimontiumom. Uz pijetet kasnijem slovenskom i otomanskom periodu u fabuli Plovdiva, najveću zaostavštinu ostavila je epoha Rima. Ovaj grad ima više rimske baštine od jedne Đenove.

rimski, forum, plovdiv

Pored muzeja, najstarije parče Plovdiva je stari grad. Onaj, sa kaldrmom klecavom i oštrom. Pete da pokida. Ovim je šorom zanosio i Zuko Džumhur, lutalica belosvetski. Karikaturista Politike i boem besmrtni. Besmrtnost njegovu nosi i beleška o starom gradu Plovdiva. Žvrljao je po noći. Kada bi se dotakao svesti.