in

Пољска уводи сопствене санкције према Русији и Белорусији и неће плаћати руски гас у рубљама

„Пољска санкциона листа допуњује листу санкција ЕУ. На њој су руски олигарси и компаније које послују на територији наше земље. Прва, данас објављена листа санкција, укључује 50 позиција“, рекао је он, а преноси Тас с.

Према речима Каминског, на листи су компаније попут Гаспрома, који је санкционисан у делу активности са пољским ЕуроПолГасом, затим руски произвођач ђубрива Акрон и шеф Акрон групе Вјачеслав Кантор који поседује око 20 одсто удела у пољској компанији Азоти.

„На листи су и сва предузећа која су испоручивала угаљ из Русије и из Донбаса у Пољску, затим компаније као што су Новатек и ФосАгро“, рекао је Камински, напомињући да се на листи налазе и олигарси повезани са белоруским властима, као и белоруска нафтна фирма Белојл.

Наимски: Пољска неће плаћати руски гас у рубљама

Пољске власти не намеравају да пристану на захтев Москве за плаћање руског гаса у рубљама, рекао је данас новинарима опуномоћеник пољске владе за стратешку енергетску инфраструктуру Пјотр Наимски.

„Нећемо плаћати. Разматрају се све могућности и ризици и спремни смо за њих“, одговорио је Наимски на питање да ли ће Варшава прихватити услове руске стране о плаћању гаса у рубљама, преноси Тас с.

Додао је да Пољска „ако буде потребно и ако се донесе одговарајућа одлука, у сваком тренутку може да напусти снабдевање (руским) гасом“.

„Спремни смо за деловање руске стране које наговештава потенцијалну обуставу испорука“, навео је Наимски.