in

Poslanici Evropskog parlamenta za proširenje rominga na Zapadni Balkan

Poslanici Evropskog parlamenta za proširenje rominga na Zapadni Balkan

“Posebno sada je važno da sve koji dele naše evropske vrednosti okupimo pod jednim krovom”, navodi se u pismu.

Inicijativa je pokrenuta od šefice delegacije Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Angelike Vincig, koja je ujedno i glavni pregovarač za produženje besplatnog rominga u EU.

Vincig je, u izjavi agenciji APA, naglasila da veštačke granice na tržištu telekomunikacije moraju biti ukinute, a važan korak na putu ka tome vodi preko proširenja besplatnog rominga na zemlje Zapadnog Balkana.

“Okončanje neopravdane naplate visoke cene za telefonske razgovore i mobilno korišćenje interneta za građane Zapadnog Balkana u EU, i obratno, je važan korak kako bi se dodatno približili ljudi i povećala konkurentnost mobilnih operatera”, objasnila je ona.

U pismu se poslanici ističu da podržavaju uključenje Ukrajine u zonu besplatnog rominga EU, kao i da treba fokus usmeriti i na zemlje Zapadnog Balkana.

“Države Zapadnog Balkana su dokazale da su pouzdani partneri EU. Preporukom Evropske komisije od 12.oktobra da se BiH dodeli status kandidata, preduzet je još jedan korak od više milja u oblasti politike širenja Unije”, navodi se u pismu.

Poslanici navode da je jasno da će pristupni pregovori sa državama regiona trajati još neko vreme i da bi ukidanjem naplate rominga mogao biti već sada preduzet važan korak koji bi omogućio približavanje Zapadnog Balkana EU. Evropska komisija je pozvana da što pre napravi mapu puta za ostvarenje ovog zahteva.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /