in

ПостЕвропа суспендовала чланство пошти Русије и Белорусије; Москва прекинула учешће у споразумима у оквиру Савета Европе

Одлуку је донео управни одбор, узимајући у обзир ситуацију у Украјини и као резултат захтева великог броја чланова ПостЕвропе, преноси Интерфакс.

Према одлуци, привремена суспензија чланства Поште Русије и Белпоште важи до Генералне скупштине удружења, која је заказана за 5. октобар.

На Генералној скупштини ће бити донета одлука о евентуалном преиспитивању обуставе активности две наведене чланице ПостЕвропе, истакло је то удружење.

Русија прекинула учешће у споразумима у оквиру Савета Европе

Руски премијер Михаил Мишустин потписао је данас указ о прекиду учешћа Русије у низу споразума у оквиру Савета Европе, наводи се у документу који је објавио званични руски веб портал специјализован за информације из области законодавства.

Почев од 16. марта 2022. године, Русија ће се повући из Групе за међународну сарадњу у вези са дрогама и болестима зависности Савета Европе (Група Помпиду), делимичног споразума Савета Европе из 1990. о оснивању Европске комисије за демократију кроз право, отвореног делимичног споразума о сарадњи у превенцији, заштити и организовању помоћи у великим природним и технолошким катастрофама, Проширеног делимичног споразума о спорту, Проширеног делимичног споразума о културним путевима и из Опсерваторије за наставу историје у Европи, наводи се у указу, преноси ТАС С.

Русија више неће учествовати ни у раду Фонда за културну подршку Савета Европе (Еуримагес) и Европске аудиовизуелне опсерваторије.

Русија је приступила Савету Европе пре 26 година.

Руски делегати су од 1996. учествовали у пет главних формата сарадње: међувладиној (Комитет министара Савета Европе, ЦМЦЕ), међупарламентарној (Парламентарна скупштина Савета Европе, ПАЦЕ), међурегионалној (Конгрес локалних и Регионалне власти), судској (Европски суд за људска права) и невладиној (Конференција међународних организација Савета Европе), а 15. марта ове године започела је процес иступања из Савета Европе, наводи ТАС С.