in

Постигнут споразум о извозу жита из региона Запорожје

Јевгениј Балицки, шеф руске управе региона Запорожје, навео је да планирани послови укључују продају жита Ираку, Ирану и Саудијској Арабији, преноси Ројтерс позивајући се на руску агенцију.

Он је рекао да је постигнут споразум о испоруци 150.000 тона жита Ирану, додајући да руски пољопривредни трговци и државне компаније купују жито од ратара из тог региона.

Британска агенција наводи да није могла да провери ту изјаву, и додаје да је Украјина оптужила Русију, највећег светског извозника пшенице, да краде жито са територија које је руска војска заузела, док Москва те оптужбе негира.

“Цене тренутно нису лоше. Пољопривредник добија око 200 долара по тони жита, што је одлично, јер је цена његове производње око 120 долара, чак и ако се урачуна трошак дугог периода складиштења, које је био изнуђен”, рекао је Балицки за Тасс.

Цене руске пшенице са 12,5 посто садржаја протеина за испоруку из црноморских лука износиле су 375 долара по тони за франко брод (ФОБ) крајем прошле недеље.

Регион Запорожја ће, према речима Балицког, добити ове недеље 300 железничких вагона како би се, поред транспорта камионима, убрзале испоруке жита из Русије.

“Железница још не ради у великом обиму, до недавно смо имали само 11 вагона”, рекао је он, напомињући да је поједностављена процедура на контролним пунктовима за Крим. Такође је навео да је у региону било око 1,5 милиона тона житарица у складиштима уочи недавног почетка овогодишње жетве.