in

Прекинут проток гаса од Русије до Немачке

То су показали подаци немачког оператера „Гаскејд“ са мерне тачке Малнов на немачкој граници, пренео је Ројтерс.

Мађарска против било каквог ембарга на руски гас и нафту

Мађарска остаје при ставу против било каквог ембарга Европске уније на увоз руске нафте и гаса, изјавио је данас портпарол владе Золтан Ковач.

„Став Мађарске везано за било какав ембарго на нафту и гас се није променио: ми то не подржавамо“, навео је Ковач у писаном одговору на питање Ројтерса.

Хабек: Нису све земље спремне за независност од руске нафте

Немачки министар економије Роберт Хабек изјавио је данас да је чуо различита мишљења о ембаргу на увоз руске нафте и да неке земље нису спремне за такав корак.

Према његовим речима, Немачка ће моћи да преброди ембарго ЕУ на увоз руске нафте до краја ове године, мада би прекид куповина могао да доведе до несташице.

„Друге земље нису напредовале толико као ми у погледу независности од нафте. Успели смо да дођемо до ситуације да Немачка може да поднесе ембарго на нафту. То не значи да неће бити последица“, рекао је Хабек на конференцији за новинаре, додајући да Немачка не жели да изазове економску катастрофу, преноси Ројтерс.

Немачка је прошлог месеца смањила удео руске нафте на 25 посто укупног увоза са 35 процената колико је износио пре руског напада на Украјину.

Хабек је навео да је главни изазов за Немачку да пронађе алтернативне добављаче нафте за рафинерију у Шведу, којом управља руска државна компанија Росњефт која снабдева источне немачке регионе, као и подручје града Берлина.

Ти региони би могли да се суоче са смањеним снабдевањем у случају ЕУ ембарга ако Немачка не буде успела да обезбеди алтернативни увоз нафте до краја године, рекао је немачки министар.

„Још увек немамо решење за рафинерију у Шведу. Не можемо да гарантујемо континуитет снабдевања. Сигурно ће бити поскупљења и доћи ће до прекида. Али то не значи да ћемо ући у нафтну кризу“, напоменуо је Хабек

Двојица дипломата Европске уније раније су изјавила да блок нагиње забрани увоза руске нафте до краја године у оквиру шестог пакета санкција према Русији због напада на Украјину. Министри енергетике ЕУ ће разговарати касније данас у Бриселу о предлогу ембарга на нафту.

Хабек је такође оценио да „треба да схватимо да је време јефтиних фосилних горива прошло“, напомињући да се Немачка спрема за све сценарије када је реч о раду рафинерије у Шведу.

Што се тиче бојкота руског гаса, навео је да се то за сада не разматра.

Јерг Кукис, саветник немачког канцелара Олафа Шолца је изјавио за Фајненшел тајмс у недељу да је Немачка подржала планирани ембарго ЕУ на руску нафту, али да јој је потребно још неколико месеци да обезбеди алтернативно снабдевање.

Кукис је прецизирао да је циљ да се за тих неколико месеци обезбеди да рафинерија у Шведу буде снабдевана неруском нафтом која би се допремала танкерима у луку Росток, на Балтичком мору.

Да би то било могуће, мора да се продуби газ у луци Росток и да се заврше радови на цевоводу који је повезује са Шведском, рекао је он.