in

Премијер: Украјини потребно 750 милијарди долара за реконструкцију

Шмихал је, такође, рекао да је Украјини учињена директна штета на инфраструктури од преко 100 милијарди долара, пренео је Ројтерс.

Украјински премијер је рекао да би главни извор финансирања тог плана била средства заплењена од руских олигарха.

Он је прецизирао да прва фаза обнове подразумева решавање свакодневних проблема људи као што је водоснабдевање, друга фаза је “брзи опоравак” који се односи на период одмах после обуставе сукоба, укључујући привремени смештај, болнице и школе, а у крајњој фази је трансформисање земље у дужем временском периоду.

Европска инвестициона банка (EIB), кредитни огранак Европске уније, предлаже да финансијска структура која је пре коришћена за помоћ током пандемије ковид-19, буде модел за финансирање обнове Украјине у износу до 100 милијарди евра (104,3 милијарде долара), према документу у који је британска агенција имала увид.

Према предлогу, почетних 20 милијарди евра за Поверенички труст ЕУ-Украјина (Е-У ГТФ) обезбедило би се доприносима из земаља ЕУ и из буџета Уније у форми грантова, зајмова и гаранција.

Европска унија планира да додели 500 милијарди евра финансијске помоћи Украјини како би јој помогла да оживи економију, известио је Блумберг, позивајући се на неименоване изворе.

Према изворима Блумберга, Европска комисија тражи опције финансирања, као што су грантови и зајмови, пренео је ТАС С.

Фон дер Лајен најавила платформу за реконструкцију Украјине

Европска унија успоставиће платформу за реконструкцију Украјине како би координирала обнову земље након што се оконча рат са Русијом, најавила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Међународној конференцији за обнову Украјине у швајцарском граду Лугану.

Према њеним речима, платформа ће се користити како би се планирале потребе у инвестицијама, координирале активности и каналисали ресурси, преноси Ројтерс.

Подсетила је да је од почетка рата ЕУ мобилисала око 6,2 милијарде евра финансијске подршке и додала да ће у те сврхе издвојити још средстава.

“Бићемо снажно укључени у средњорочну и дугорочну обнову Украјине”, рекла је Фон дер Лајен.

Додала је да ЕК кроз реконструкциону платформу може да понуди своје богато искуство у спровођењу програма који подразумевају реформе и инвестиције.

Европска инвестициона банка (ЕИБ), кредитни огранак Европске уније, предлаже да финансијска структура која је пре коришћена за помоћ током пандемије ковид-19, буде модел за финансирање обнове Украјине у износу до 100 милијарди евра (104,3 милијарде долара), према документу у који је Ројтерс имао увид.

Према предлогу, почетних 20 милијарди евра за Поверенички траст ЕУ-Украјина (Е-У ГТФ) обезбедило би се доприносима из земаља ЕУ и из буџета Уније у форми грантова, зајмова и гаранција.

Гаранције би имале мултипликативни ефекат, при чему би покриле инфраструктурне пројекте укупне вредности око 100 милијарди евра, што је отприлике половина непосредних потреба Украјине, наводи се у документу.

Предлог ЕИБ-а требало би да буде представљен данас, првог дана међународне Конференције за опоравак Украјине у Швајцарској, која има за циљ да обезбеди ресурсе за ту земљу и помогне њен послератни опоравак.