in

Протести активиста широм Европе због увоза руског гаса

Активисти су у Берлину организовали окупљање испред зграде немачке владе, а у Варшави, Бриселу и у другим престоницама испред амбасада ове земље, преноси Ројтерс.

Како се наводи, око 50 активиста испред представништва Немачке при Европској унији у Бриселу скандирало је „буди храбар као Украјина“, док су неки лежали на улици претварајући се да су мртви, умотани у заставе Украјине и одећу офарбану тако да изгледа да је крвава.

Немачка је једна од земаља Европске уније која се противи ембаргу на руску нафту и гас.

Настја Павленко, украјинска активисткиња на протесту у Бриселу поручила да новац потрошен на руска фосилна горива подстиче климатске промене и рат у Украјини.

„Не постоји новац вредан живота деце која сада умиру у Украјини и живота људи који ће бити расељени и убијени због климатских промена“, рекла је она за Ројтерс.

Десетак активиста у граду Лавову на западу Украјине такође је одржало протест са транспарентима на којима је писало „ембарго сада“, а представница украјинске организације Еко акција Наталија Гозак поручила је да „европски политичари треба да изаберу између економских непогодности ембарга и смрти Украјинаца“, наводи Ројтерс.

У Сједињеним Америчким Државама активисти су блокирали једну њујоршку штампарију, где су захтевали да извештавање о климатским променама буде заступљеније у медијима.

Демонстранти су се окупили и на другим локацијама, укључујући Бангкок и Стокхолм, где се шведска активисткиња Грета Тундберг придружила школском протесту.

Циљ протеста је да се широм света подигне свест о важности заштите животне средине.

Протести се одржавају на Дан планете Земље, три недеље након што су Уједињене нације у извештају упозориле да је остало мало времена да се емисије гасова који стварају ефекат стаклене баште обуздају довољно да се спрече најгори утицаји климатских промена, преноси британска агенција.

Од инвазије Москве на Украјину 24. фебруара ЕУ је потрошила више од 38 милијарди евра на увоз руског фосилног горива, а све чланице су се сложиле да забране од августа увоз руског угља као део санкција Русији, али су подељене око тога да ли да уведу хитан и тотални ембарго на руски гас и нафту, наводи Ројтерс.