in

Protokol o saradnji Galerije Matice srpske iz Novog Sada i Saveza umetničko-istorijskih muzeja u Beču

Protokol o saradnji Galerije Matice srpske iz Novog Sada i Saveza umetničko-istorijskih muzeja u Beču

Gojković je tokom susreta sa Hag istakla da međumuzejska saradnja daje važan doprinos jačanju sveukupnih odnosa i da će produbljenje saradnje Galerije Matice srpske i Saveza kulturno-istorijskih muzeja, kroz razmenu stručnjaka i razmenu umetničkih dela i zajedničke izložbe, značajno doprineti ukupnim kulturnim odnosima, imajući u vidu ugled dve ustanove.

“Na sastanku je bilo reči o konkretnim projektima, a za narednu godinu planirana je izložba na kojoj bi se prikazala epoha secesije kroz jedno delo Gustava Klimta iz kolekcije Saveza kulturno-istorijskih muzeja, slike „Bečlijka“ Paje Jovanovića iz Galerije Belvedere i Ženski portret rad Paje Jovanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske”, kaže se u saopštenju.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i Hag su u prisustvu Gojković potpisale Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period 2023 – 2026. godine.

“Protokolom su predviđeni, između ostalog, razmena znanja i stručnjaka, istraživanje veza u kolekcijama, pripreme izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike, kao i saradnja na izradi zajedničkih projekata, koji su usmereni ka evropskim fondovima u oblasti kulture”, saopštilo je srpsko ministarstvo.

Cilj ovog Protokola je produbljivanje već uspostavljene saradnje u oblasti muzejske edukacije i konzervacije umetničkih dela između Galerije Matice srpske i Umetničko-istorijskog muzeja u Beču, dodalo je ministarstvo.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /