in

Прозиводња струје у Украјини опала 40 посто од поцетка рата

АНКАРА –

Према IEA, која свакодневно објављује податке о електричној енергији добијене од украјинске националне енергетске компаније Енерго и Европске мреже оператера за пренос електричне енергије (Entso), потражња за струјом у Украјини износила је дан пре почетка рата, 23. фебруара, око 18,5 гигавата (GW) , док је 24. априла износила 9,75 GW, што је пад од 47,5 посто, преноси агенција Анадолија.

Производња електричне енергије у тој земљи, која је пре рата била на нивоу од 18 ГW, такође је пала за 40 процената на ниво од 10 GW.

Што се тиче производње електричне енергије из различитих извора, највише је погођена нуклеарна енергија, која је преполовљена од почетка сукоба, али је знатно опала и производња струје из угља – за око 40 одсто.

Према фондацији Белона, независној непрофитној организацији са седиштем у Ослу, Украјина има 15 нуклеарних реактора, који у укупној производњи струје у земљи учествују са око једном половином. Међутим, седам реактора је искључена са мреже откако је почео рат, додаје турска агенција.