in

Raketni udar na naftovod “Družba”, obustavljen protok nafte? Orban održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Raketni udar na naftovod “Družba”, obustavljen protok nafte? Orban održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Mađarski Blik je objavio da je protok nafte kroz ”Družbu” prekinut, kako navode, posle “raketnog udara na sistem napajanja gasovoda, zbog čega pumpe ne funkcionišu”, i zbog čega nafta više ne ide prema Mađarskoj.

S druge strane TV kanal M1 je objavio da je naftovod ”Družba” zatvoren, ali da isporuke nafte za sada nisu u prekidu.

Prema izvorima M1, sistem napajanja naftovoda oštećen je raketnim udarom na granici Belorusije i Ukrajine, ali sam naftovod je ostao netaknut, a isporuke sirove nafte su stabilne, prenosi agencija MTI.

Orban održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Mađarski premijer Viktor Orban održao je večeras sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost nakon što su obustavljene isporuke gasa preko gasovoda Družba zbog izveštaja o navodnom padu ruskih raketa na teritoriju Poljske, rekao je njegov portparol Bertalan Havaši.

Kako je rekao, pre tog sastanka ministar odbrane Krištof Salaj-Bobrovincki razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi MTI.

Poljski mediji javljaju da su dve osobe poginule kada su dve zalutale rakete pale danas popodne na selo Prževodov u pokrajini Lublin, na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice.

Zemlje članice NATO osudile su incident, dok je rusko Ministarstvo odbrane negiralo da je reč o ruskim raketama i informacije o tome nazvalo provokacijom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /