in

Реконструисана Француска влада, исти премијер и министар финансија

Кључне позиције остале су непромењене, тако да ће премијерка Елизабет Борн и министар финансија Бруно Ле Мер и даље остати на својим положајима, што је сигнал да неће доћи до заокрета у политици, пренео је Ројтерс.

За новог портпарола владе именован је Оливије Веран, који је био лице кризе током већег дела пандемије корона вируса као министар здравља.

Веран, који ће бити задужен за представљање владине политике, стекао је репутацију смирености и сталожености када је бранио владину политику у време ковид-а у парламенту и медијима.

Владу је напустио министар за солидарност Дамијен Абад, који је под истрагом због сумње да је покушао да силује две жене.

Абад је оспорио оптужбе за сексуално насиље и у љутитим коментарима на рачун оних који га оптужују, рекао да веома жали што напушта свој посао, али да је тако најбоље јер може да се брани без наношења штете влади.

Владу су напустиле и Брижит Бургињон, бивша министарка здравља, Жистин Бенин задужена за море и Амели де Моншалин, бивша министарка за еколошку транзицију и кохезију заједница.

Међу новоименованима у влади је Лоранс Бун, заменица генералног секретара ОЕЦД-а и главни економиста, која је заменила Клемона Бона на месту министра за европска питања, док је Бон постао нови министар саобраћаја.

Прва седница Савета министара нове владе заказана је за 16.00 часова, пренео је БФМТВ.

Изазови за нову владу почеће већ ове недеље са нацртом закона о трошковима живота који би требало да усвоји влада и који би требало да стигне у парламент, као и експозе владе који ће представити премијерка.

Борн би могла да позове на гласање о поверењу након говора, а левичарска опозиција је саопштила је да ће она позвати на гласање о поверењу ако то не учини председница владе.

Макрон није најавио било какав коалициони пакт са другим странкама како би изградио функционалну већину у парламенту нити је придобио нека велика имена из опозиције у овој последњој реконструкцији владе.

“Очигледно је да има мало добровољаца који би се попели на Титаник”, рекао је Мануел Бомпар, посланик крајње левичарске странке Непокорна Француска.

Лидерка крајње деснице Марин Ле Пен написала је на Твитеру да председник Републике игнорише пресуду гласачких кутија и захтев француског народа за различитом политиком.