in

Riši Sunak novi lider konzervativaca i premijer Britanije

Objavljujući da postoji samo jedna osoba koja ima podršku 100 konzervativnih poslanika, predsednik Komiteta 1922 Grejem Brejdi potvrdio je da će se novi lider torijevaca Riši Sunak obratiti poslanicima u 14:30 po lokalnom vremenu, preneo je Bi-Bi-Si.

Predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordant prethodno se povukla iz trke za lidera torijevaca i podržala Sunaka.

Sunak će postati prvi britanski premijer azijatskog porekla i najmlađi predsednik vlade posle više od 200 godina.

Sunak je jedan od najbogatijih političara u Vestminsteru, koga čekaju ogromni ekonomski izazovi sa kojima se suočava Velika Britanija, preneo je Bi-Bi-Si.

On je bio drugoplasirani posle Liz Tras na prethodnim izborima za liderstvo Konzervativne stranke i funkciju predsednika vlade održanim prošlog meseca, a tokom izbornog procesa upozoravao je da će poreski planovi njegove rivalke naškoditi britanskoj privredi.

Međutim, nije uspeo da ubedi članove partije da je on pravi čovek za taj posao i izgubio je za 21.000 glasova razlike.

Sunakovi roditelji doselili su se u Veliku Britaniju iz istočne Afrike i oboje su indijskog porekla.

Analitičar Goldman Saksa, pripadnik ekstra bogate elite

Rođen u Sauthemptonu 1980. godine, privatno se školovao, a kasnije je studirao na Oksfordskom univerzitetu, a potom i na Stenfordu.

Više puta je govorio da bi “obrazovanje svetske klase” trebalo da bude pravo po rođenju.

Sunak je u više navrata tokom poslednje kampanje za lidera stranke govorio i kako je pomagao svojoj majci, koja je vodila apoteku, vodeći knjige, platne spiskove i račune.

Bio je analitičar Goldman Saksa i partner hedž fonda, dok ga laburisti opisuju kao pripadnika ekstra bogate elite, koja ima malo veze da milionima Britanaca koji se bore da prežive zbog visokih cena hrane i energenata.

Postao je poslanik 2015. i malo ko van Vestminstera je čuo za njega, ali je do februara 2020. godine već bio kancelar blagajne.

Vrlo brzo je morao da se uhvati u koštac sa pandemijom korona virusa, potrošivši ogromne količine novca na pokušaje da održi privredu u životu tokom zaključavanja, što je pojačalo njegovu popularnost.

Međutim, brak sa kćerkom indijskog milijardera povećava brigu njegove stranke da je isuviše udaljen od običnih ljudi koji razmišljaju da li da potroše novac na hranu ili grejanje.

Njegova reputacija pretrpela je veliki udarac posle kontroverze upravo vezane za njegovu suprugu, koja je priznala da ne plaća porez na zaradu u inostranstvu, da bi nedugo zatim bio novčano kažnjen zbog kršenja pravila karantina.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /