in

Riši Sunak prvi britanski premijer azijatskog porekla: Služiću sa integritetom i poniznošću

Sunak je izabran za lidera Konzervativne stranke, što znači da preuzima i mesto premijera, a u obraćanju iz sedišta partije poručio je da će mu najveća privilegija u životu biti da će moći da služi partiji koju voli i da uzvrati zemlji kojoj toliko duguje, preneli su britanski mediji.

“Nema sumnje da se suočavamo sa velikim ekonomskim izazovom. Sada nam je potrebna stabilnost i jedinstvo. Moj prioritet biće da okupim našu stranku i našu zemlju, jer ćemo samo tako prevazići izazove sa kojima se suočavamo i izgraditi bolju, prosperitetniju budućnost za našu decu i naše unuke”, poručio je Sunak.

Obećao je da će služiti sa integritetom i poniznošću, i da će raditi iz dana u dan da ostvari rezultate za britanski narod.

Sunak je bio ministar finansija u vladi Borisa Džonsona, iz koje je istupio u julu, a u najavi kandidature zatražio je “priliku da pomogne” u rešavanju problema i obećao da će “postojati integritet, profesionalnost i odgovornost na svakom nivou” vlade ako bude preuzeo izvršnu vlast.

Sunak odbacio nove izbore, prioritet ekonomska stabilnost

Budući premijer je odbacio mogućnost održavanja parlamentarnih izbora, rekli su poslanici koji su bili prisutni tokom prvog javnog govora nakon što je proglašen liderom vladajuće Konzervativne partije.

On je rekao konzervativnim poslanicima da mu je prioritet postizanje ekonomske stabilnosti, a da će zatim nastojati da ispuni predizborna obećanja stranke iz 2019. godine, izjavio je poslanik Ian Dankan Smit, preneo je Rojters.

Sunak je, takođe, rekao poslanicima da će “sva krila” stranke biti prisutna u njegovom kabinetu, preneo je izveštač britanskog lista “San”.

“Nema sumnje da se suočavamo sa velikim ekonomskim izazovom”, rekao je Sunak, preneo je Rojters.

On je istakao da su Britaniji sada potrebni stabilnost i jedinstvo i da će njegov prioritet biti okupljanje konzervativne stranke i zemlje.

“Zaklinjem se da ću vam služiti sa integritetom i poniznošću”, naveo je Sunak, preneo je Bi-Bi-Si.

On dodao da će raditi neprestano za dobrobit britanskog naroda.

Sunak je kazao da je počastvovan što ima podršku svojih kolega poslanika i što je izabran za lidera.

“Najveća privilegija u mom životu je što mogu da služim partiji koju volim i da uzvratim zemlji kojoj toliko dugujem”, naglasio je on.

Sunak je odao priznanje Liz Tras za njeno dostojanstveno vođstvo u teškim okolnostima u inostranstvu i kod kuće.

Jedan od najbogatijih političara u Vestminsteru

Sunak će postati prvi britanski premijer azijatskog porekla i najmlađi predsednik vlade posle više od 200 godina.

Sunak je jedan od najbogatijih političara u Vestminsteru, koga čekaju ogromni ekonomski izazovi sa kojima se suočava Velika Britanija, preneo je Bi-Bi-Si.

On je bio drugoplasirani posle Liz Tras na prethodnim izborima za liderstvo Konzervativne stranke i funkciju predsednika vlade održanim prošlog meseca, a tokom izbornog procesa upozoravao je da će poreski planovi njegove rivalke naškoditi britanskoj privredi.

Međutim, nije uspeo da ubedi članove partije da je on pravi čovek za taj posao i izgubio je za 21.000 glasova razlike.

Sunakovi roditelji doselili su se u Veliku Britaniju iz istočne Afrike i oboje su indijskog porekla.

Analitičar Goldman Saksa, pripadnik ekstra bogate elite

Rođen u Sauthemptonu 1980. godine, privatno se školovao, a kasnije je studirao na Oksfordskom univerzitetu, a potom i na Stenfordu.

Više puta je govorio da bi “obrazovanje svetske klase” trebalo da bude pravo po rođenju.

Sunak je u više navrata tokom poslednje kampanje za lidera stranke govorio i kako je pomagao svojoj majci, koja je vodila apoteku, vodeći knjige, platne spiskove i račune.

Bio je analitičar Goldman Saksa i partner hedž fonda, dok ga laburisti opisuju kao pripadnika ekstra bogate elite, koja ima malo veze da milionima Britanaca koji se bore da prežive zbog visokih cena hrane i energenata.

Postao je poslanik 2015. i malo ko van Vestminstera je čuo za njega, ali je do februara 2020. godine već bio kancelar blagajne.

Vrlo brzo je morao da se uhvati u koštac sa pandemijom korona virusa, potrošivši ogromne količine novca na pokušaje da održi privredu u životu tokom zaključavanja, što je pojačalo njegovu popularnost.

Međutim, brak sa kćerkom indijskog milijardera povećava brigu njegove stranke da je isuviše udaljen od običnih ljudi koji razmišljaju da li da potroše novac na hranu ili grejanje.

Njegova reputacija pretrpela je veliki udarac posle kontroverze upravo vezane za njegovu suprugu, koja je priznala da ne plaća porez na zaradu u inostranstvu, da bi nedugo zatim bio novčano kažnjen zbog kršenja pravila karantina.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /