in

Ројтерс: ОЕБС ради на ослобађању особља у Донбасу

„ОЕБС је изузетно забринут што је један број чланова мисије СММ лишен слободе у Доњецку и Луганску. ОЕБС користи све доступне канале да олакша ослобађање свог особља“, саопштила је Канцеларија за медије организације у одговору Ројтерсу, не дајући више детаља.

Канцеларија главног тужиоца самопроглашене Народне Републике Доњецк (НРД) у Донабасу покренула је 15.априла кривични поступак за шпијунажу против неколико службеника Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а, који су, како се наводи, „пренели државне тајне“ украјинским властима, пренео је ТАС С.

Запослени Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а шпијунирали су у интересу Кијева, изјавио је први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански у понедељак у обраћању Савету безбедности, пренео је Спутњик.

ОЕБС је у марту саопштио да је евакуисао скоро 500 чланова међународне мисије из Украјине, а од 1. априла, СММ је прешао на административну улогу како би осигурао безбедност чланова мисије и имовине широм Украјине, укључујући подручја која нису под контролом владе, саопштила је у данас Канцеларија за медије ОЕБС-а за Ројтерс.