in

Rusija će u UN pokrenuti pitanje “prljave bombe” Kijeva

“Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, pre svega u UN u Njujorku, a danas će naši predstavnici to raditi u nadi da će se zainteresovano i stručno razgovarati o problemima kojih ćemo se dotaći”, rekao je Lavrov komentarišući izjave o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu “prljave bombe”.

Dodao je da Rusija još uvek nema informacije da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslati svoje stručnjake u Ukrajinu nakon izjava Moskve da Kijev priprema “prljavu bombu”.

“Što se tiče izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtev biti razmotren”, rekao je Lavrov novinarima, preneo je Sputnjik.

Takođe je kazao da Rusija poziva na aktivniji rad sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi se realizovala ideja paketnog sporazuma i ukrajinsko žito otišlo u najsiromašnije zemlje.

“Primaoci ukrajinskog žita po takozvanom paket aranžmanu, potpisanom 22. jula u Istanbulu, su zemlje koje nisu među najsiromašnijim, najsiromašnije zemlje dobijaju samo mali udeo koji izlazi iz luka u Crnom moru”, kazao je Lavrov.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Brahimom Tahom rekao da više od polovine ukrajinskog žita odlazi u zemlje Evropske unije, da o tome postoji statistika UN, te da su pozvali njihove kolege da aktivnije sarađuju sa generalnim sekretarom UN kako bi se ostvarila prvobitna zamisao paket aranžmana, dogovora koji bi trebalo da bude usmeren na pomoć najsiromašnijim zemljama.

Lavrov je dodao da je tokom sastanka skrenuo pažnju na to kako zapadne sankcije ometaju isporuke ruskog žita i đubriva u zemlje Organizacije islamske saradnje.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /